In nordul Judetului Brașov – A treia ediție a festivalului săsesc Haferland

In nordul Judetului Brașov – A treia ediție a festivalului săsesc Haferland

0 494

A treia ediție a Festivalului Haferland, unul dintre cele mai mari festivaluri culturale săsești din Transilvania, este în plină desfășurare în localitățile Fișer, Viscri, Criț, Roadeș și Meșendorf din județul Brașov, regiune denumită cândva Țara Ovăzului sau Haferland.
„Săptămâna culturală Haferland este un proiect propus de Fundația „Michael Schmidt”, care a renovat la Criț casa parohială, și de Fundația ‘Peter Maffay’ care a făcut o instituție pentru copii traumatizați în localitatea Roadeș. Au propus realizarea unui eveniment cultural mai mare, care să se desfășoare pe parcursul unei săptămâni, dar ce nume să-i dăm, asta a fost întrebarea, și atunci am zis ‘Săptămâna Haferland’ pentru că zona noastră s-a numit așa deoarece pământul este unul foarte sărac față de Bursănland lângă Brașov, o zonă bogată.
În zona noastră oamenii se ocupă cu creșterea animalelor și au nevoie de ovăz și așa s-a numit „Țara Ovăzului sau Haferland”. Acest festival, la care se reunesc familiile de sași plecate în Germania după 1990, își propune să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, dar și promovarea turistică a zonei„, a declarat, pentru AGERPRES, Caroline Fernolend, director executiv al Fundației „Mihai Eminescu Trust” aflată sub patronajul Prințului Charles, care deține o proprietate în satul Viscri.

Ea a adăugat că” sașii plecați în Germania pot vedea acum cum s-a dezvoltat zona, având în vedere că la Viscri, de exemplu, a existat impresia că satul va fi distrus după emigrarea acestor familii, însă acum li s-a demonstrat contrariul. „Ei când au plecat au spus că în 10 ani satul va fi distrus și mă bucur foarte mult că acum putem demonstra contrariul, că și noi, în România, prețuim patrimoniul. Patrimoniul reprezintă un potențial de dezvoltare și satul Viscri a demonstrat acest lucru”, a menționat Fernolend.

Festivalul a început în 6 august în localitatea Fișer, unde a fost prezentată viața în Haferland de către generațiile de altădată, a continuat vineri la Viscri, cu un concert de orgă la Biserica Fortificată, monument UNESCO și o prezentare despre Haferland. Tot vineri, în localitatea Saschiz din județul Mureș a fost inaugurat atelierul de ceramică. Sâmbătă, festivalul continuă la Criț, unde de la ora 11,00 are loc o slujbă religioasă la Biserica Fortificată, urmată apoi de un concert de fanfară cu scurte alocuțiuni, un concurs de biciclete organizat de Fundația ADEPT, iar seara un bal.

Duminică, la Roadeș, Fundația Tabaluga a cântărețului Peter Maffay, născut la Brașov, a facut o prezentare a proiectelor realizate în localitate, și anume casa pentru copii traumatizați, și renovarea a cinci case săsești. Una este destinată medicului din localitate, o casă de oaspeți, o casă unde se prepară suc de mere natural, iar în altele două sunt ateliere de tâmplărie. Cei prezenți au fost serviți cu prăjituri și vor asculta muzică la diverse instrumente și muzică de orgă.
Luni, ultima zi a festivalului va fi dedicată localității Meșendorf, unde va fi organizată o vizită la Biserica Fortificată recent renovată, și la ferma de bivoli.

Festivalul este organizat de Fundația Michael Schmidt, Fundația Peter Maffay, Fundația Tabaluga, în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT. Primele două ediții ale festivalului s-au derulat pe parcursul unei întregi săptămâni, iar din acest an evenimentul este organizat în cinci zile, în principal din motive financiare, a adăugat Caroline Fernolend.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.