Ieftinirea medicamentelor va creste costurile paientilor

Ieftinirea medicamentelor va creste costurile paientilor

0 544

Faliment pentru farmacii, preturi mai mari pentru pacienti si export masiv de medicamente! Acestea vor fi doar cateva din efectele masurii prin care ministerul sanatatii vrea ieftinirea a peste 1000 de medicamente. Desi ar fi trebuit aplicata de la 1 mai, ordonanta prin care producatorii sunt obligati sa scada preturile produselor farmaceutice a fost deocamdata amanata

Faliment pentru farmacii, preturi mai mari pentru pacienti si export masiv de medicamente! Acestea vor fi doar cateva din efectele masurii prin care ministerul sanatatii vrea ieftinirea a peste 1000 de medicamente. Desi ar fi trebuit aplicata de la 1 mai, ordonanta prin care producatorii sunt obligati sa scada preturile produselor farmaceutice a fost deocamdata amanata.

Cel mai probabil, schimbarea preturilor la medicamente se va produce la inceputul verii. Ministerul Sanatatii a cerut companiilor farmaceutice sa actualizeze preturile la medicamente la nivelul cel mai mic sau cel mult egal al aceluiasi medicament din 12 tari europene. Pe langa faptul ca producatorii romani vor avea de suferit nici farmacistii nu sunt feriti de problemele finaciare. O astfel masura, spun ei, ar putea pune lacatul pe usile multor farmacii.080821381386822234

Desi ar trebui ca pacientii sa resimta ieftinirea preturilor nici acestia nu vor ramane neaparat cu mai multi bani in portofel. Asta pentru ca se vor ieftini doar medicamentele pe care le primesc pe reteta. In cazul medicamentelor gratuite de castigat va castiga tot statul. Doar pacientii care primeau retete compensate vor resimti o diferenta insa si aceasta va fi nesemnificativa. In plus, pentru a reduce din pierderi unii producatori au scumpit deja o parte din medicamentele in pretul carora statul nu poate interveni.

Faptul ca vom avea cele mai mici preturi din Europa va face ca Romania sa fie un pol de atractie pentru export. Produsele ieftine de la noi se vor vinde pe piete mult mai scumpe din afara. Deja mai multe medicamente care sunt acum sub pretul pietelor din nordul si centrul Europei nu se mai gasesc in farmacii.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.