Gazeta de Transilvania, reinviata la Muzeul Casa Muresenilor

Gazeta de Transilvania, reinviata la Muzeul Casa Muresenilor

0 721

In 12 martie 1838 vedea lumina tiparului primul numar din Gazeta de Transilvania, primul ziar in limba romana. Jurnalul brasovean deschidea cu o invitatie la un spectacol de teatru, fapt care astazi ar trece pe ultimele pagini. De-a lungul anilor, ziarul intemeiat de George Baritiu i-a informat pe brasoveni, dar i-a si educat, chiar daca a traversat si perioade dificile

In 12 martie 1838 vedea lumina tiparului primul numar din Gazeta de Transilvania, primul ziar in limba romana. Jurnalul brasovean deschidea cu o invitatie la un spectacol de teatru, fapt care astazi ar trece pe ultimele pagini. De-a lungul anilor, ziarul intemeiat de George Baritiu i-a informat pe brasoveni, dar i-a si educat, chiar daca a traversat si perioade dificile. Elevi ai Colegiului Emil Racovita au fost invitati la aniversarea Gazetei la Muzeul Casa Muresenilor, unde au aflat multe despre unul din simbolurile Brasovului.
Elevii au aflat istoria primului ziar in limba romana de la un inspector scolar si de la unul din fostii jurnalisti ai Gazetei, Ioan Popa.george barit
Reprezentantii Muzeului Casa Muresenilor le-au oferit elevilor si o surpriza: o lectie interactiva de jurnalism din care au aflat lucruri interesante despre istoria revistei Gazeta Transilvaniei, lectie la care care elevii si-au folosit smartphone-urile. Ovidiu Savu este cel care a pus la punct intregul proiect si care le-a prezentat elevilor istoria Gazetei.
Din pacate, in 2009, la putin timp dupa izbucnirea crizei, Gazeta de Transilvania a disparut dintre ziarele brasovene, din cauza unui management defectuos, la 171 de ani de la primul numar.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.