Fiscul romanesc se va moderniza după model american!!

Fiscul romanesc se va moderniza după model american!!

0 639

Fiscul românesc vrea să preia modelul american şi să fie o agenţie complet independentă, cu un board format din specialişti numiţi pe criterii strict profesionale. Aceasta este ţinta finală a reformei din sistem, spune şeful ANAF. O primă condiţie: eliminarea influenţelor politice.
Pare a fi o stire serioasa, Fiscul din România se va moderniza după modelul american. ANAF ar urma să fie separată de minister şi să aibă o conducerd numita de Guvern, Preşedinte şi Parlament.
O agenţie fără influenţe politice şi cu autonomie sporită: este şi ţinta pe care şi-a propus-o actualul şef al Fiscului, Gelu Diaconu. Acesta susţine că doar în acest fel ANAF se va transforma din unealtă de adus bani la buget în partener al mediului de afaceri. Modernizarea îi va scăpa pe contribuabili de birocraţie şi de întârzieri, afirma şi premierul Ponta intr-o recenta interventie.anaf averi1
Din cate se pare, surse oficiale numai în luna august, ANAF a adus 250 de milioane de euro în plus la buget. De altfel, încasările au început să crească treptat, după ce instituţia a fost reorganizată.
Printre asa zisele modernizari din epoca Ponta s-ar putea retine disparitia, pe nebagate de seama a unei institutii de trista faima –  Garda financiară. În locul ei a apărut Direcţia Generală Antifraudă. Acum, restructurarea bate din nou la uşa ANAF.
Potrivit unor surse, Departamentul pentru contribuabili mari şi mijlocii se va reorganiza, iar controalele vor fi mult mai scurte. Un avantaj major ar fi sistemul complet electronic, spun economiştii.
Un prim pas din noua etapă de restructurare este formarea unui departament special pentru executări silite.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, propune constituirea unui corp de specialiști care să preia de la președintele instituției rolul de coordonare a politicilor și strategiei ANAF, cu scopul de a consolida autonomia decizională a instituției, se arată într-un comunicat al ANAF transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit documentului, reforma ANAF nu poate fi implementată dacă instituția continuă să fie ‘ruda săracă’ a Ministerului Finanțelor.

Marți Diaconu a propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiționalităților de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. „Propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialiști cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, firește, cadrului legislativ autohton și care va coordona politicile și strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul președintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituției pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluție de management, care distanțează ANAF de posibilele influențe politice, este singura variantă reală și profesionistă”, susține președintele ANAF.
El menționează că a ales această soluție după analiza mai multor documente, dintre care raportul anual „Tax administration 2015″, recent publicat de OECD, Raportul de asistență tehnică al misiunii FMI din august, Raportul misiunii de asistență al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF, precum și blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.
Potrivit lui Diaconu, fără o autonomie instituțională sporită, reforma ANAF, care înseamnă în primul rând transformarea mediului de afaceri în partener dintr-o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt.
‘Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a MFP, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister. Totodată, această schimbare profundă nu poate avea loc în condițiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoința și interesele unor instituții precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau își irosește resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activitățile de control, fapt constatat și certificat inclusiv de misiunea FMI din august’, a mai spus Gelul Diaconu. Potrivit acestuia, proiectul se află în faza finală de redactare și va fi supus unor analize ulterioare

Vlat T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.