Facilitati de accesare a banilor europeni in zona rurala

Facilitati de accesare a banilor europeni in zona rurala

0 420

Solicitantii de fonduri europene din zonele rurale nu mai trebuie sa blocheze intr-un cont jumatate din valoarea proiectului, asa cum se intampla pana acum. O hotarare de Guvern a eliminat aceasta obligativitate si nu este singura masura de simplificare a accesului la banii europeni

Solicitantii de fonduri europene din zonele rurale nu mai trebuie sa blocheze intr-un cont jumatate din valoarea proiectului, asa cum se intampla pana acum. O hotarare de Guvern a eliminat aceasta obligativitate si nu este singura masura de simplificare a accesului la banii europeni.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat la Prejmer prima conferinta din cadrul campaniei nationale de informare „Oportunitati de finantare in 2016 prin PNDR”, in regiunea 7 Centru.
Participantii au aflat cum sa acceseze fonduri europene si principalele modificari ale cadrului normativ in favoarea solicitantilor si beneficiarilor. Noua forma a hotararii de Guvern elimina obligativitatea blocarii de catre beneficiar intr-un cont special a 50% din valoarea cofinantarii private pe tot parcursul derularii proiectului. In cursul acestei saptamani se vor lansa masurile pentru instalarea tinerilor fermieri si cele de sprijin pentru firmele mici. Statisticile arata ca in zona Tarlungeni-Prejmer-Vama Buzaului s-au depus cele mai putine proiecte din judet.agricultura1
Andras Szakal, director general AFIR, spera ca mesajul sau sa ajunga in comunitate, la fermieri, la agricultori, la UAT-uri, la ONG-uri, astfel incat cat mai multi sa depuna proiecte, sa acceseze fonduri europene, fara de care comunitatea locala nu se mai poate dezvolta.
Printre modificarile procedurale in favoarea beneficiarilor se numara eliminarea depunerii avizelor care insotesc certificatul de urbanism si faptul ca solicitantii nu mai trebuie sa depuna certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului. Nici prezentarea documentelor de la Registrul agricol emis de Primarii nu mai este obligatorie. Autoritatile si primarii din localitatile brasovene sunt de parere ca va fi mai simplu pentru fermieri sa acceseze fonduri europene.
Astfel de evenimente de informare vor fi programate in perioada urmatoare si in alte regiuni din tara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.