Edilii au prezentat strategia de încălzire a municipiului Braşov

Edilii au prezentat strategia de încălzire a municipiului Braşov

0 362

Sistemul centralizat de termoficare al Braşovului ar putea fi salvat de noile zone rezidenţiale. Reprezentanţii municipalităţii au prezentat strategia de încălzire a municipiului; aceasta prevede, între altele şi conturarea unor zone unitare de consum. Strategia urmează să intre în plenul Consiliului Local

Sistemul centralizat de termoficare al Braşovului ar putea fi salvat de noile zone rezidenţiale. Reprezentanţii municipalităţii au prezentat strategia de încălzire a municipiului; aceasta prevede, între altele şi conturarea unor zone unitare de consum. Strategia urmează să intre în plenul Consiliului Local.
Strategia prezentată este prima din ţară adaptată la cerinţele europene. Dincolo de obligaţia de a avea un astfel de document, strategia este necesară pentru accesarea de programe de finanţare naţionale sau europene pentru modernizarea sistemului de termoficare. Unul dintre ele este programul Ministerului Dezvoltării – Căldură şi confort, pentru care municipalitatea vrea să depună proiecte până în 31 martie, programe finanţate pe axa 1 POR sau pentru fondurile elveţiene. În acest caz, municipalitatea derulează deja un program de reabilitare a reţelei de transport-distribuţie din cartierul Tractorul.
Potrivit viceprimarului Costel Mihai, aici există cei mai mulţi abonaţi la sistemul de termoficare, o zonă în continuă expansiune care, conform noilor reglementări ale Legii 325, poate fi declarată într-un viitor apropiat zonă de consum unitar în ceea ce priveşte sistemul centralizat.
În cartierul Tractorul există aproape 30% din apartamentele branşate la sistemul centralizat. Adoptarea acestei strategii şi modificările legislative în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică vor putea permite formarea unei astfel de zone unitare, dacă vor fi racordate şi apartamente din noile zone rezidenţiale. Strategia, care merge până în 2050, în trei paşi, prevede, în final, creşterea calităţii serviciului de termoficare, utilizarea energiilor regenerabile, costuri mai mici, reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon.
Camelia Raţă, director executiv Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului, spune că resursele propuse în prima fază sunt energia provenită din panouri solar termice, aport apă caldă vara şi o pompă de căldură în Tractorul.
Încrederea în sistemul centralizat se va schimba odată cu asigurarea continuităţii în furnizare şi a eficienţei sistemului, susţin realizatorii documentului.
Calitatea agentului termic şi preţul sunt cele mai contestate aspecte ale sistemului de termoficare la Braşov, confirmă Mircea Marin, director SPLT Braşov.
Elaborarea strategiei a început din 2014, prin colaborarea unor specialişti din şase ţări, printre care Danemarca, Germania şi Austria. Strategia va fi suspusă aprobării în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul săptămânii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.