Drumul spre unificarea Germaniei trece prin Brasov

Drumul spre unificarea Germaniei trece prin Brasov

0 489

Drumul parcurs de Germania catre reunificare este reconstituit in fotografii la Centrul Cultural Reduta. Institutia brasoveana gazduieste o expozitie vernisata luni, in prezenta Consulului Republicii Federale Germania pentru Transilvania, Judith Urban

Drumul parcurs de Germania catre reunificare este reconstituit in fotografii la Centrul Cultural Reduta. Institutia brasoveana gazduieste o expozitie vernisata luni, in prezenta Consulului Republicii Federale Germania pentru Transilvania, Judith Urban.
Reunificarea Germaniei a avut loc in 3 octombrie 1990, cand teritoriul fostei Republici Democrate Germane, proaspat reorganizat in cinci landuri, a aderat la legile si constitutia Republicii Federale Germane. In limbajul curent, teritoriul fostei RDG, acum alipit la RFG, poarta denumirea de noile landuri federale.
La reunificare, Berlinul de Est a fost alipit la capitala RFG, orasul-stat Berlin, care pana atunci cuprindea numai Berlinul de Vest.
Dupa primele si ultimele alegeri libere din RDG de la 18 martie 1990, negocierile intre cele doua republici au culminat cu un tratat de reunificare. Discutiile dintre ele si cele patru puteri care ocupasunificarea germaniei1era pana atunci Germania, au condus la Tratatul „Doi plus patru”, care a acordat suveranitate totala statului german reunificat. Anterior, suveranitatea RFG-ului si a RDG-ului se supunea unui numar de limitari datorate statutului lor de state sub ocupatie militara de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Expozitia organizata de Fundatia Federala pentru studiul dictaturii PSUG si Ministerul Federal al Afacerilor Externe a mai fost prezentata si la Sibiu si Timisoara.
Imaginile reprezinta pasii importanti facuti de Germania in drumul ei catre unitate. Astfel, sunt prezentate alegerile pentru Camera Poporului din RDG, solidaritatea pangermana, noua libertate-fara viza pana in Hawaii, reconcilierea dintre Germania si Polonia sau aderarea Germaniei la UE. Organizatorii au invitat la expozitie numerosi invitati.
Brasovenii sunt asteptati sa admire expozitia pana in ultima zi din februarie. Intrarea este libera iar textul care descrie imaginile poate fi citit in romana si germana.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.