Drumarii braşoveni şi-au scos la lucru ultima maşinărie din dotare

Drumarii braşoveni şi-au scos la lucru ultima maşinărie din dotare

0 287

Utilajul primit în urmă cu o lună de la CNAIR peticeşte la cald gropile din asfalt, de care drumurile judeţene sunt pline. Specialiştii spun că operaţia este mai bună decât plombarea la rece, dar lucrările înaintează în ritm de melc

Utilajul primit în urmă cu o lună de la CNAIR peticeşte la cald gropile din asfalt, de care drumurile judeţene sunt pline. Specialiştii spun că operaţia este mai bună decât plombarea la rece, dar lucrările înaintează în ritm de melc.
Pentru astuparea unei gropi cu dimaetrul de circa 1 metrul, echipamentul lucrează ca o oră.
În utilaj se pune mixtura frezată – un fel de asfalt reciclat amestecat cu răşină. Maşina încălzeşte tot preparatul şi, în acelaşi timp, încălzeşte şi groapa ce trebuie astupată.
Când materialul din cuvă a ajuns la 130 de grade, iar asfaltul la 170 de grade, maşina este îndepărtată, iar muncitorii lucrează rapid, pentru a nu se răci mixtura. Peste tot se pune şi agent de întărire, apoi se compactează.
Toată operaţiunea durează cam o oră, pentru o groapă care are aproximativ un metru diametru. Deşi maşinuţa nu are o productivitate foarte mare, reprezentanţii companiei de drumuri spun că soluţia de avarie este una mai bună decât plombările la rece, care țin doar câteva zile, spune Horia Stancu, şef secţie Drumuri Naţionale Braşov
Utilajul a fost trimis de CNAIR de aproximativ o lună, iar astfel de maşini au ajuns şi în alte judeţe din ţară. Este o soluţie potrivită pentru ţările superdezvoltate, unde găurile în asfalt sunt rarităţi. Deocamdată, nu se pot face lucrări de asfaltare pe drumurile judeţene pentru că temperaturile sunt sub 10 grade Celsius, deşi vremea s-a încălzit considerabil.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.