Drama refugiatilor, devoalata de trei fotografi la Centrul Multicultural

Drama refugiatilor, devoalata de trei fotografi la Centrul Multicultural

Trei fotografi romani au insotit refugiati sirieni din Grecia pana in Germania si au trait momente unice – deopotriva dramatice si pline de umanitate. Au trecut prin garduri de sarma ghimpata, au dormit prin lanuri de porumb sau au fost primiti cu caldura de unii locuitori ai tarilor tranzitate. Cele mai reprezentative fotografii si secvente audio sunt expuse la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania

Trei fotografi romani au insotit refugiati sirieni din Grecia pana in Germania si au trait momente unice – deopotriva dramatice si pline de umanitate. Au trecut prin garduri de sarma ghimpata, au dormit prin lanuri de porumb sau au fost primiti cu caldura de unii locuitori ai tarilor tranzitate. Cele mai reprezentative fotografii si secvente audio sunt expuse la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania.
Expozitia prefateaza Festivalul One World Romania, desfasurat in premiera la Brasov, in perioada 13-15 mai, eveniment in cadrul caruia vor rula sapte filme documentare in legatura cu drepturile omului: criza refugiatilor, (in)justitia si violenta domestica.
Expozitia a fost deja organizata la Bucuresti, intr-un cort amplasat in Piata Universitatii, timp de zece zile, insotita de alte documentare si mini-evenimente organizate de cativa refugiati aflati in capitala. Thomas Campean, Andrei Pungovschi si Mircea Restea sunt printre putinii care au parcurs intregul traseu european al refugiati1refugiatilor din Grecia, prin Macedonia, Serbia, Ungaria, Croatia, Austria pana in Germania.
Fotografii au surprins momente pline de umanitate sau marcate de lipsa ei: ajutor din partea anumitor autoritati si comunitati sau sarma ghimpata, garduri si gaze lacrimogene din partea altora.
Curatorii au adus expozitia si la Brasov pentru ca tot mai multi oameni sa reflecteze asupra subiectului.
Imaginile si suntele reproduc cu fidelitate realitatea momentelor dramatice prin care au trecut refugiatii. Expozitia a fost vernisata inainte de inceperea singurului Festival de drepturile omului din tara – One World Romania – organizat de Asociatia Culturala ARTBURG in parteneriat cu alte institutii si localuri brasovene. Sapte documentare vor rula intre 13 si 15 mai, in prezenta unor regizori si experti moderatori care vor purta dialoguri cu participantii.
Filmul de deschidere al festivalului va rula vineri, 13 mai, de ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta. „Lampedusa in iarna” trateaza tema emigrantilor africani care incearca sa ajunga in Europa. Intrarea la filme si expozitie este gratuita. Expozitia va fi deschisa publicului la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania pana in 20 mai, de L-V, intre 12:00-19:00.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.