Dansuri, teatru si poezie de Ziua Romilor la Sacele

Dansuri, teatru si poezie de Ziua Romilor la Sacele

0 1462

Ziua Internationala a Romilor a fost marcata pentru a treia oara la Sacele, prin Festivalul Judetean cu acelasi nume. Peste 100 de copii au dansat si au cantat melodii specifice comunitatii rome. Sala festiva a Liceului Victor Jinga s-a umplut de spectatori care, timp de trei ore, au asistat la manifestare

Ziua Internationala a Romilor a fost marcata pentru a treia oara la Sacele, prin Festivalul Judetean cu acelasi nume. Peste 100 de copii au dansat si au cantat melodii specifice comunitatii rome. Sala festiva a Liceului Victor Jinga s-a umplut de spectatori care, timp de trei ore, au asistat la manifestare. La sarbatoare au participat elevi din toate comunitatile din judet unde traiesc rromi.
Dansuri tiganesti, moderne sau populare, dar si teatru de papusi sau recitaluri de poezii si cantece au putut fi vazute si ascultate pe scena Salii Festive, unde elevii comunitatii rrome si-au demonstrat aptitudinile artistice.dansuri tigani1
La terminarea clasei a opta, cei mai multi din elevii romi sunt dezorientati. In ultimii ani insa, spune directorul Scolii Nr. 5 din Sacele, tot mai multi au reusit sa continue studiile liceale pana la clasa a X-a. Unii chiar au mers la seral.
Foarte multe proiecte de „a doua sansa” prin care ei sunt informati si ajutati sa invete sunt derulate in timpul anului scolar sau in vacanta de vara. Copiilor aflati in situatii de risc profesorii le explica individualizat materia la Centrul de Zi.
Florin Moraru, directorul scolii, spune ca cei mici sunt foarte atrasi de pictura, de pictarea icoanelor pe sticla sau statuete din ghips.
Cea mai mare problema ramane insa invatatul in trei schimburi de la Scoala Nr. 5 din Garcini, unde este mare nevoie de un spatiu extins, atat pentru clasele de gimnaziu, cat si pentru cele de gradinita. Ziua Rromilor este sarbatorita in fiecare an, pe 8 aprilie, data stabilita la Primul Congres al Rromilor de la Londra, din 1971. Tot la acest congres a fost stabilit imnul si steagul rromilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.