Crucea din ulicioara Benghii a fost vandalizată

Crucea din ulicioara Benghii a fost vandalizată

0 149

Teribiliştii au ignorat că crucea din piatră datează din 1887 și este una troițele pe care șcheienii le-au păstrat și respectat cu sfințenie de-a lungul anilor

Mai multe mâzgălituri au apărut în weekend pe casa pe care se află una din cele mai vechi cruci ale șcheenilor. „Artiștii” în grafitti sunt niște adolescenți care au coborât în toiul nopții pe skateboarduri și care au vrut să-și lase amprenta pe faţadele din jur.

Teribiliştii au ignorat că crucea din piatră datează din 1887 ș este una troițele pe care șcheienii le-au păstrat și respectat cu sfințenie de-a lungul anilor.
Crucea vandalizată aflată oricum într-o stare de degradare avansată poartă numele de Crucea Benghii. Cei care locuiesc în apropierea străzii Pajiștei au observat șocați ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică.Crucea din ulicioara Benghii îşi datorează numele familiei care locuia în casa în care s-a practicat nişa pentru montarea crucii.

Potrivit istoricului Alexandru Stănescu, Crucea Benghii este importantă ca și celelalte cruci de pe strada Pajiștei și din Șchei, pentru că în trecut aceste cruci aveau rol apotropaic, fiind menite să îi apere pe trecători de rele.
Crucea din piatră este lucrată în stilul secolelor XVIII-XIX şi are gravată o inscripţie, în grafie latină, care a devenit tot mai puţin lizibilă în ultimii ani.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.