Caracatița din piețele controlate de SC Primăria Scripcaru SRL luată la puricat...

Caracatița din piețele controlate de SC Primăria Scripcaru SRL luată la puricat Poliție.

0 289

Polițiștii de la Transporturi Feroviare din Brașov au închis o jumătate din hala agroalimentară din Piața Dacia, în urma unui control pe linie de evaziune fiscală.
Jumătate din comercianții din piață nu eliberau bonuri fiscale clienților, asta potrivit polițiștilor care au desfășurat acțiunea.
Numărul evazoniștilor este în realitate mult mai mare, lucru confirmat de toți brașovenii chestionați și care habar nu aveau că la piață se eliberează bon fiscal.

Polițiștii au descins apoi în Piața Astra, unde rezultatele au fost similare. Nici aici eliberarea bonurilor fiscale nu era o practică a comercianților. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de aproape 60 de mii de lei și au confiscat suma de 5.400 de lei care nu a putut fi justificată de comercianți.
Controlul polițiștilor arată clar deficiențe grave pe linia administrării piețelor din Brașov.
O suveică ce duce banul la vârful unei piramide care împarte funcțiile publice contra-cost sau pe criterii politice. Traseul pleacă de la speculații tolerați în toate piețele din Brașov. Producătorii agricoli dispar din piețe pentru că nu pot ține pasul cu speculanții.
Păi ce, mamă, eu am tinp și nervi să mă pun cu samsarii? Le dau marfa primesc banii și plec acasă. Eu am pamânt de lucrat, am animale de hrănit și o gospodărie de ținut, nu am timp să pierd în piață.
Și dacă stau și nu îi vând marfa colectorului, tot nimic nu vând că lasă la preț de nu pot ține pasul cu el. Iar noaptea cine îmi păzește marfa? Nimeni. dimineață mai am jumate. Nu-i așa ușoară viața îm piață. Noi țăranii ne-am învățat minte. Când vine colectorul luam banii, lăsăm marfa și plecăm”. ne-a declarat un producător de cartofi din Covasna.
Despre prezența ‘colectorilor’ povestește și un cultivator de vinete din Dâmbovița: „Când ești nou în piață te încăpățânezi să-ți vinzi marfa, nu vrei s-o dai pe nimic, După două zile ai da-o, dar nu mai ai ce. Noaptea și din mașină ți-o scoate, păi ce ai curajul să te dai jos, să mori pentru o câteva kile’ de vinete?”.

Probleme cunoscute și tolerate
Problemele sunt arhicunoscute de șefii piețelor. Care nu fac nimic.
Se bucură că au de-a face cu „producători” care au descoperit rețeta succesului, pe care marii agronomi ai lumii o caută încă: pe un ar de pământ, recolte incredibile, nemaiauzite în UE, tone de cartofi, roșii, castraveți, gogoșari, pepeni, mere, prune, spanac, dar și ananas, curmale, smochine sau avocado.
Acești comercianți plătesc cash nu amână niciodată plata până după vânzări și este mereu atent cu nevoile șefului de piață.
Iar bunăstarea șefului de piață este foarte importantă pentru că și șeful de piață are șeful lui.
Un șef cu un alt șef… dar oare cine îl numește pe șeful Serviciului Public Administrare Piețe Brașov? Sau mai ales cum!
Păi raspunsul ni-l dă chiar chiar un șef de piață, care recunoaște că ,,a fost pusă pe criteriu politic”, potrivit fostului candidat la Primăria Brașov, Cătălin Leonte, care s-a izbit de înverșunarea cu care un șef de piață apăra dreptul excluziv de panotaj al marelui jupân nu doar al municipiului – și al județului în ultimul timp – George Scripcaru.
Sursa: brașovștiri.ro

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.