Camera Deputatilor a votat noua Lege a adoptiilor

Camera Deputatilor a votat noua Lege a adoptiilor

0 541

Cei care adopta copii mai mari de doi ani pot opta pentru un concediu de acomodare platit cu 1700 de lei lunar timp de un an. Este una din principalele modificari ale legii adoptiilor, adoptata miercuri de Camera Deputatilor. Proiectul doreste sa contribuie la cresterea numarului de copii adoptati

Cei care adopta copii mai mari de doi ani pot opta pentru un concediu de acomodare platit cu 1700 de lei lunar timp de un an. Este una din principalele modificari ale legii adoptiilor, adoptata miercuri de Camera Deputatilor. Proiectul doreste sa contribuie la cresterea numarului de copii adoptati.
In Romania numarul copiilor abandonati in sistem este, de cativa ani in jurul cifrei de 60.000. In fiecare an in spitalele din Romania sunt abandonati peste 1000 de copii. Din acestia pana in septembrie 2015 doar 3800 erau declarati adoptabili si numai 562 au si fost adoptati anul trecut. Toate aceste date au demonstrat ca legea adoptiilor era ineficienta si producea blocaje reale. In aceste conditii era nevoie ca legea sa fie modificata. Miercuri, in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala a fost adoptata noua lege a adoptiilor.
Printre modificari se numara reducerea anumitor termene pentru procedurile dcopii singuri1e adoptie, scurtarea termenului in care un copil poate fi declarat adoptabil, prelungirea viabilitatii atestatului de familie sau persoanei apte de adoptie de la 1 la 2 ani. In plus, noua lege prevede si acordarea unui concediu de un an de acomodare.
In privinta adoptiei internationale, spune deputatul liberal, aici masurile cu adevarat eficiente se lasa in continuare asteptate.
Cu toate acestea s-a aprobat reducerea termenului in care un copil poate deveni eligibil pentru adoptia internationala de la 2 ani la 1 an. Propunerea a venit de la parlamentarii PNL, partid care a initiat si a sustinut astfel de proiecte de lege menite sa sprijine familiile si sa le ofere copiilor un mediu in care sa creasca in siguranta, inconjurati de dragostea unei familii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.