Brasovul intra oficial in isteria fenomenului Arsenie Boca

Brasovul intra oficial in isteria fenomenului Arsenie Boca

0 547

Crucea de rugaciune a parintelui Boca a fost gasita in Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului, dupa ce timp de 68 de ani a stat in altar fara ca cineva sa stie ce reprezinta, pretind descoperitorii. Pelerinii asteptati sub Tampa se vor alatura astfel venerarii nationale cu accente isterice declansate recent de figura martirului Arsenie Boca

Crucea de rugaciune a parintelui Boca a fost gasita in Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului, dupa ce timp de 68 de ani a stat in altar fara ca cineva sa stie ce reprezinta, pretind descoperitorii. Pelerinii asteptati sub Tampa se vor alatura astfel venerarii nationale declansate recent de figura martirului Arsenie Boca, dar vor alimenta si industria kitsch-urilor pe aceasta tema care au invadat piata.

Crucea a fost descoperita dupa ce preotul Aurelian Reit, care cerceta arhiva bisericii, a gasit o fotografie istorica de la resfintirea lacasului de cult din 1947. Imaginea il imortalizeaza pe parintele Arsenie Boca tinand in mana crucea de argint.

In jurul crucii parintelui Arsenie Boca s-a tesut o adevarata legenda. Se spune ca atunci cand parintele a fost inchis in temnitele Securitatii, gardienii il vedeau prin vizeta rugandu-se la cruce. Cand tortionarii intrau insa in celula pentru a o confisca, crucea disparea ca prin farmec. cruce arsenie boca1
Restaurata, crucea va fi prezentata publicului alaturi de o icoana bizantina a Maicii Domnului, realizata la Meteora, sambata, cu ocazia manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Sfintei Marii, Ocrotitoarea Brasovului.

Localnicii din Scheii Brasovului sunt mandri ca la ei in cartier a fost descoperita crucea lui Arsenie Boca si nu par deranjati de numarul mare de pelerini care ar putea sa vina sub Tampa.

Procesiunea religioasa de sambata va porni de la Biserica „Sf. Treime” de pe Tocile din Scheii Brasovului. Dupa slujba de maslu de la ora 17, la 18 va acea loc vecernia iar la 18.30 pelerinajul religios de la Biserica „Sfanta Treime” la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piata Sfatului. La evenimentul de sambata sunt asteptati sa participe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului PS Ilarion, alaturi de zeci de preoti si calugari.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.