Brasovul a avut cea mai slaba prezenta la vot de dupa Revolutie

Brasovul a avut cea mai slaba prezenta la vot de dupa Revolutie

1 573

Alegerile locale din 5 iunie au marcat o premiera negativa la Brasov: cea mai slaba prezenta la vot de dupa revolutie. La nivelul judetului doar 45,33 % dintre cetatenii cu drept de vot – cu 50.000 de persoane mai putin decat la alegerile din 2012 - au fost duminica sa-si aleaga primarii sau reprezentantii in consiliile locale si cel judetean. Cea mai scazuta prezenta a fost in municipiul Brasov, unde doar 37 la suta dintre alegatori au fost duminica la urne

Alegerile locale din 5 iunie au marcat o premiera negativa la Brasov: cea mai slaba prezenta la vot de dupa revolutie. La nivelul judetului doar 45,33 % dintre cetatenii cu drept de vot – cu 50.000 de persoane mai putin decat la alegerile din 2012 – au fost duminica sa-si aleaga primarii sau reprezentantii in consiliile locale si cel judetean. Cea mai scazuta prezenta a fost in municipiul Brasov, unde doar 37 la suta dintre alegatori au fost duminica la urne.
Cifrele prezentante de Directia Judeteana de Statistica Brasov arata ca la scutinul din 5 iunie majoritatea brasovenilor au ales sa stea acasa si sa nu-si exprime votul.perdea
Fata de 2012 cand s-a inregistrat o prezenta de 54,81%, la alegerile locale din acest an procentul a scazut cu aproape 10 procente.
Practic, 50.000 de brasoveni care votaU in urma cu patru ani, duminica trecuta nu si-au mai exercitat acest drept democratic. Cei mai multi din cei care au stat acasa au fost din municipiul Brasov, aproximativ 35.000 de persoane.
In aceste conditii, pe fondul unei prezente foarte mici la vot, partidele noi sau cotate cu sanse putine de a intra in consiliile locale si in consiliul judetean au prins mai multe mandate.
O parte din formatiunile politice care au trecut doar cu cateva procente de pragul electoral ar fi ramas sub prag daca prezenta la vot ar fi fost mai mare.
La alegerile de duminica majoritatea celor care au iesit la vot a fost din mediul rural. Doar 40 % din cei care au votat in 5 iunie au domiciuliul sau resedinta in orase si municipii.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Solutia corecta a viitorului:
    obligatia prezentei la vot, sau o amenda suportata proportional cu cheltuielile facute
    cu organizarea alegerilor, chiar de catre absentii nemotivat!
    Altfel,democratia este golita de continut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.