Bolnavii oncologici au fost lasati fara medicamente

Bolnavii oncologici au fost lasati fara medicamente

0 629

Foarte multe medicamente pentru patologii hemato-oncologice au disparut de pe piata romaneasca dupa ce s-au ieftinit cu 20 %. Reprezentantul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania cere Ministerului Sanatatii sa revina la costurile initiale pentru ca pacientii sa aiba acces la medicamentele care ii tin in viata

Foarte multe medicamente pentru patologii hemato-oncologice au disparut de pe piata romaneasca dupa ce s-au ieftinit cu 20 %. Reprezentantul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania cere Ministerului Sanatatii sa revina la costurile initiale pentru ca pacientii sa aiba acces la medicamentele care ii tin in viata. Peste 150.000 de femei din Romania au intrerupt tratamentul cu anumite pastile care nu se mai gasesc nici la vanzare si nici macar in spitale. Fiecare zi fara medicatie duce la agravarea bolii.
In 19 aprilie, Alianta Pacientilor Cronici din Romania a depus la Ministerul Sanatatii un memoriu care semnaleaza disparitia de pe piata romaneasca si din spitale a 14 medicamente, cele mai multe adresate pacientilor oncologici. Pana in prezent, nu s-a primit niciun raspuns, desi astfel de sesizari au fost facute inca de la inceputul anului. Disparitia medicamentelor este cauzata de ieftinirea cu 20 % inca de anul trecut, fara un studiu de impact, care ar fi putut preveni urmarile tragice pentru pacienti.Alianta Pacientilor Cronici din Romania
Dupa scaderea pretului minim european, medicamentele au ajuns sa aiba preturi mult prea mici pentru ca punerea loc pe piata, distributia, si eliberarea in farmacii sa poata fi sutinuta eficient economic. Asa se face ca multi producatori renunta sa mai livreze in farmaciile din Romania. Unii profita de schimbul comunitar si importa medicamente ieftine pe care le exporta ulterior in alte tari, la un pret mult mai mare. Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania, considera ca responsabilitatea este a Ministerului Sanatatii, in conditiile in care pacientii au acces din partea Casei Nationale, la tratamente scumpe, cu acordul Casei Nationale, iar tratamentele simple,uzuale, indispensabile schemelor de tratament nu se gasesc nici in spitale.
In cazul in care reprezentantii Ministerului nu catadicsesc sa ia masuri, conducerea Aliantei Pacientilor Cronici din Romania va depune o plangere penala.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.