Autostrada Comarnic-Brasov, intr-o noua faza, mutarea in salile de judecata

Autostrada Comarnic-Brasov, intr-o noua faza, mutarea in salile de judecata

0 628

Compania elena Aktor, impreuna cu Vinci si Strabag, intentioneaza sa dea in judecata statul roman pentru anularea licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, castigata de consortiul format de cele trei companii, informeaza Mediafax.
CNADNR a decis sa anuleze procedura de atribuire a proiectului din motive care nu tin de responsabilitatea consortiului caruia i-a fost atribuit contractul, se spune intr-un comunicat al Ellaktor, compania mama a Aktor.
„In aceste conditii, consortiul ia in considerare contestarea deciziei, prin exercitarea tuturor remediilor legale disponibile”, potrivit Ellaktor.
Concesiunea celor 53 de km de autostrada dintre Comarnic si Brasov, afacere semnata cu asocierea Vinci – Aktor – Strabag ce presupunea un cost de 8,5 miliarde de euro pentru constructia, intretinerea si operarea autostrazii pe 26 de ani, a picat in luna iunie, anuntul fiind facut atunci de Compania de Autostrazi intr-un comunicat oficial. Autostrada Comarnic-Braşov hg 1
Concesiunea care a picat anul acesta a fost semnata in decembrie 2013 si aprobata printr-un memorandum in Guvern la inceputul anului 2014. Prin acel memorandum, se stabilea lungimea de 53 de km (mai putin fata de cei 58 de km din planurile initiale), costul de 1,8 miliarde de euro pentru constructie si poiectare si valoarea taxei de 7 lei pe autoturism.
La mai bine de un an dupa, in februarie 2015, Ministerul Transporturilor a facut public si detaliile esentiale ale proiectului: Costul concesiunii.
Astfel, publicul a aflat ca suma pe care statul roman ar urma sa o plateasca firmei concesionare va fi de 325,2 milioane euro anual pentru consturctie, intretinere si operare. In 26 de ani cat ar urma sa dureze concesiunea, statul roman trebui sa plateasca in total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostrada intre Comarnic si Brasov, adica 160 milioane de euro/km.
Autostrada A3 Comarnic – Brasov a fost scoasa la licitatie publica in iulie, incepand cu primele loturi dinspre cele doua capete. Este vorba de 4 km dinspre Comarnic si circa 6 km dinspre Rasnov spre Cristian – Codlea, pentru care Compania de Autostrazi estimeaza un cost de circa 71 de milioane de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.