Aripi de lumina pentru copiii evrei ucisi in Holocaust

Aripi de lumina pentru copiii evrei ucisi in Holocaust

0 1746

Destinele a 38 de copii evrei brasoveni ucisi in lagarele naziste in urma cu 71 de ani au prins aripi de lumina. Sub indrumarea psihologului Rodica Canda, elevi de la Liceul de Arte Plastice si de la Colegiul National Unirea au realizat un volum de povestioare, insotite de portrete in creion, intitulat „Aripi de lumina”, dedicat copiilor evrei originari din Brasov pieriti in Holocaust

Destinele a 38 de copii evrei brasoveni ucisi in lagarele naziste in urma cu 71 de ani au prins aripi de lumina. Sub indrumarea psihologului Rodica Canda, elevi de la Liceul de Arte Plastice si de la Colegiul National Unirea au realizat un volum de povestioare, insotite de portrete in creion, intitulat „Aripi de lumina”, dedicat copiilor evrei originari din Brasov pieriti in Holocaust.
In urma cu 71 de ani, 150.000 de evrei din Ardealul de Nord erau deportati in lagarele de exterminare ale Germaniei naziste. Printre acestia, 240 de evrei brasoveni, in memoria carora a fost dezvelit un monument la Sinagoga din Brasov. In Al Doilea Razboi Mondial au fost ucisi in lagare sase milioane de evrei, dintre care peste un milion de copii. 38 dintre ei, cu varsta intre 4 si 14 ani, erau originari din Brasov. Psihologul Rodica Canda a vrut sa le ofere un gest de recunostinta. Cu ajutorul a 38 de elevi brasoveni si al altor cadre SFESNIC EVREIESCdidactice, a publicat „Aripi de lumina”, o carte in care apar numele copiilor evrei decedati in Holocaust. Volumul contine desene-portret si texte create si prelucrate dupa ideile, gandurile si trairile povestite pentru copiii acelor vremuri.
Textele sunt traduse in trei limbi: romana, engleza si ebraica.
Cei 38 de elevi au scris cate o poveste pe care au dedicat-o, in semn de omagiu, fiecaruia din cei 38 de copii evrei.
Comunitatea evreilor a contribuit la realizarea publicatiei, care va fi lansata sambata, 12 decembrie, la ora 17.30, la Sinagoga neologa Beit Israel de pe strada Poarta Schei. Evenimentul are loc in cea de-a saptea zi a sarbatorii de Hanuca- sarbatoarea Luminii, motiv pentru care sapte copii din comunitatea evreilor vor aprinde cate o lumanare. Comunitatea evreilor din Brasov numara in prezent circa 250 de suflete.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.