„Am fost cetatean in orasul Stalin”

„Am fost cetatean in orasul Stalin”

0 588

Marii dictatori ai lumii au lasat urme adanci in istorie. Unul dintre cei mai temuti tirani a trait in secolul trecut iar numele sau l-au purtat nu mai putin de 13 orase, printre care si Brasovul. Intre 8 septembrie 1950 si si 24 decembrie 1960, orasul in care traim s-a numit Orasul Stalin. In Germania si Ungaria chiar au fost construite doua orase care sa-i poarte numele si care acum se numesc Eisenhuettenstadt si Dunaujvaros

Marii dictatori ai lumii au lasat urme adanci in istorie. Unul dintre cei mai temuti tirani a trait in secolul trecut iar numele sau l-au purtat nu mai putin de 13 orase, printre care si Brasovul. Intre 8 septembrie 1950 si si 24 decembrie 1960, orasul in care traim s-a numit Orasul Stalin.
In Germania si Ungaria chiar au fost construite doua orase care sa-i poarte numele si care acum se numesc Eisenhuettenstadt si Dunaujvaros. Muzeul Judetean de Istorie este prima institutie culturala din judetul nostru care a reusit sa obtina fonduri europene pentru un proiect iar acesta nu putea fi legat decat de numele „tatucului” atat de celebru pentru odioasele crime ale regimului pe care l-a instaurat in Uniunea Sovietica si pe care tarile foste comuniste l-au copiat.
„Am fost cetatean in orasul Stalin” este proiectul care include 6 dintre fostele orase Stalin si a fost gandit de Nicolae Pepene si Muzeul de Istorie Brasov.
Obtinerea de finantare europeana pentru acest proiect a fost un pas important pentru institutiile culturale din judetul nostru.stalin
Pepene spune ca Albania este extrem de dinamica in privinta accesarii de fonduri nerambursabile si de aceea a luat legatura cu Muzeul National din aceasta tara in care exista un oras care a purtat numele de Stalin.
Proiectul va fi unul foarte interesant chiar si pentru cei care nu sunt pasionati de istorie pentru ca, respectand principiul „Europa pentru cetateni”, componenta „memoria istorica”, incearca sa descopere in comunitatile implicate in proiect.
Sase orase europene care au purtat numele de Stalin vor participa la acest proiect: Dunaujvaros din Ungaria, Varna din Bulgaria, Kucova din Albania, Eisenhuettenstadt din Germania, Katowice din Polonia si Brasov. Proiectul se va incheia in luna august 2017, la Brasov, cu o scoala de vara la care vor putea fi comparate experientele Stalin din cele 6 orase.
Ca urmare a proiectului va fi creata o expozitie itineranta care va cuprinde atat documente din perioada in care orasele au purtat numele dictatorului rus, cat si marturii inregistrate ale celor care au trait in acea perioada.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.