Guvernul vrea sa faca din Brasov un oras secundar! Noi s-ăl lăsăm!


Guvernul vrea sa faca din Brasov un oras secundar! Noi s-ăl lăsăm!

0 520

Brasovul risca sa aiba statut de rang secundar dupa reclasificarea pregatita de Guvern. Daca proiectul de lege ar fi votat, Brasovul va fi inclus in categoria municipiilor poli regionali secundari, alaturi de Galati, Arad, Pitesti, Bacau, Buzau, Galati sau Drobeta-Turnu Severin. Daca reprezentantii Agentiei Metropolitane spun ca noua clasificare nu va afecta economic sau turistic Brasovul, conducerea Directiei Judetene de Statistica vrea sa corecteze datele perimate vehiculate de Executiv

Brasovul risca sa aiba statut de rang secundar dupa reclasificarea pregatita de Guvern. Daca proiectul de lege ar fi votat, Brasovul va fi inclus in categoria municipiilor poli regionali secundari, alaturi de Galati, Arad, Pitesti, Bacau, Buzau, Galati sau Drobeta-Turnu Severin. Daca reprezentantii Agentiei Metropolitane spun ca noua clasificare nu va afecta economic sau turistic Brasovul, conducerea Directiei Judetene de Statistica vrea sa corecteze datele perimate vehiculate de Executiv.
Strategia de dezvoltare teritoriala pe date statistice este realizata de Guvern si propusa in dezbatere pentru administratia publica.
Conform acesteia, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara vor fi orasele cu statut de „pol regional principal“. Brasovul va fi inclus conform datelor statistice din perioada 1990-2012, in categoria municipiilor poli regionali secundari, alaturi de Galati, Arad, Pitesti, Bacau, Oradea, Botosani, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Tirgu Mures si alte sase orase.
Aceste orase trebuie sa aiba 100 de mii de locuitori si 300 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes judetean si supra-judetean, acces facil la sistemele de transport, cel putin o universitate, spitale de categoria III si IV sau V si minim o entitate de Inovare si Transfer Tehnologic.
Ceea ce trage in jos cel mai mult Brasovul pare a fi scaderea populatiei in primii 22 de ani de dupa Revolutie – cand orasul a pierdut peste 76.000 de locuitori. brasov natura2
Decizia Guvernului nu va afecta Brasovul, spune directorul Agentiei Metropolitane Brasov, Dragos David, care considera ca dezvoltarea urbana a Brasovului va continua, indiferent de categoria in care va fi inclus orasul nostru. Daca am ratat includerea printre cele 5 municipii poli regionali principali cu potential transnational, ne vom regasi in clasa municipii poli regionali secundari, dar David crede ca este vorba doar de dezvoltare teritoriala si de o clasificare statistica.
Daca reclasificarea nu starneste ingrijorari la nivelul Agentiei Metropolitane, conducerea Directiei Judetene de Statistica Brasov anunta ca pregateste o situatie actualizata, care sva demonta statisticile perimate detinute de Guvern.
Potrivit statisticienilor, numarul brasovenilor din municipiu depaseste in prezent 250 de mii, astfel ca Brasovul s-ar incadra la statutul de pol regional principal, alaturi de celelalte cinci mari municipii din tara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.