Jale prin instituțiile publice! Guvernul le interzice să-și mai mărească ...

Jale prin instituțiile publice! Guvernul le interzice să-și mai mărească clientela birocratică chiar înainte de alegeri

0 305

Odată cu proiectele de rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat, Guvernul Dăncilă dorește aprobarea unui proiect de ordonanţă privind suspendarea privind ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.
Aceasta presupune că se vor afla sun incidența potențielei ordonanțe atât instituțiile centrale, dar, ceea ce ne interesează, mai ales cele locale, respectiv primării, CL sau CJ Brașov. Există și excepții.

Oricum, în proiect se spune că:
La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede proiectul de act normativ, conform de Profit.ro.
Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a aceste ordonanţe se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
Ordonatorii de credite vor putea ocupa prin concurs sau examen posturi doar conform principiului „unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.
Prin excepţie, se vor mai putea pot organiza concursuri sau examene pentru: personal didactic de predare; personal medico-sanitar; posturile vacante necesare încadrării, în condiţiile legii, a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Naţional al Magistraturii.

Asociaţia Municipiilor din România deplânge tăierea unor facilități
Asociaţia Municipiilor din România contestă decizia Guvernului de a bloca angajările în administraţie, precum şi pe cea de a nu permite achiziţionarea de servicii de telefonie mobilă pentru angajaţi.
Blocarea angajărilor în administraţia publică locală ar reprezenta doar o măsură arbitrară, de natură să îngreuneze activitatea administraţiei locale, atât de grea încercată de continua «reformă fiscală şi bugetară»”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Municipiilor.
Primarii acuză totodată că propunerea Ministerului Finanţelor de a interzice achiziţionarea din fonduri publice a serviciilor de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepţia persoanelor care ocupă funcţii de demnitate, reprezintă „o afectare nepermisă a principiului autonomiei locale”.
Telefonia mobilă asigură un contact direct al serviciilor publice cu cetăţeanul: nici nu putem să ne închipuim servicii publice locale de calitate fără internet şi telefonie mobilă. Poliţiştii locali, inspectorii din cadrul serviciilor de administrare a domeniului public (parcări, pază), personalul din sfera serviciilor de utilităţi publice, asistenţii sociali care pătrund în zone rău famate, etc. utilizează telefonia mobilă şi aplicaţii mobile pentru furnizarea unor servicii de calitate şi pentru propria siguranţă”, se arată în comunicat.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, pus în dezbatere publică de Minsterul de Finanţe, la data intrării în vigoare a actului normativ, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.