Educaţia prin cultură – cheia succesului pentru educarea romilor

Educaţia prin cultură – cheia succesului pentru educarea romilor

0 325

Pe lângă promovarea culturii, educatorii şi mediatorii şcolari din zonele cu mulţi romi se confruntă cu problema declarării etniei şi cu înscrierea copiilor la şcoală

Pe lângă promovarea culturii, educatorii şi mediatorii şcolari din zonele cu mulţi romi se confruntă cu problema declarării etniei şi cu înscrierea copiilor la şcoală.
Caravana culturală pentru elevi, studenţi şi profesori a ajuns ieri la Braşov. La întâlnirea dintre reprezentanţii Centrul Naţional de Cultură a Romilor, mediatorii şcolari şi profesorii de limba romani s-a dezbătut condiţia elevului de etnie romă în mediul educaţional.
Autorităţile cred că educaţia trebuie începută cu cei mai mici reprezentanţi ai etniei dar şi părinţii elevilor trebuie convinşi să-şi susţină micuţii în procesul educaţional.

În comunitatea din Săcele educatorii şi mediatorii şcolari fac eforturi susţinute în acest sens.
Mediatorul şcolar Lenuţa Marşavela spune că părinţii se lasă convinşi să-şi trimită copiii la şcoală, dar după ce mediatorul pleacă, refuză să-şi tirmită odrasele să înveţe.

În cartierul Gârcini din Săcele sunt peste 1400 de copii iar la toamnă sunt aşteptaţi la clasa pregătitoare 175 de micuţi.
Caravana culturală a adus şi în faţa studenţilor şi profesorilor piesa de teatru „Declar pe propria răspundere” interpretată de către actriţa Alina Şerban.

Piesa are o puternică tentă autobiografică, urmărind traseul sinuos şi imprevizibil al actriţei de etnie romă care ajunge, prin forţa talentului său, să fie apreciată în unele dintre cele mai exclusiviste şcoli artistice din lume.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.