Nimeni nu mai practică meserii cu foarte mulţi calificaţi înainte de Revoluţie

Nimeni nu mai practică meserii cu foarte mulţi calificaţi înainte de Revoluţie

0 334

Dacă în Steagu Roşu, Tractoru, Rulmentu, Hidromecanica şi celelalte uzine de industrie grea existau mii de muncitori calificaţi pentru sectoarele calde, acum este aproape imposibil să mai găseşti turnători sau forjori. Este problema cu care se confruntă astăzi firmele în căutarea de muncitori calificaţi

Dacă în Steagu Roşu, Tractoru, Rulmentu, Hidromecanica şi celelalte uzine de industrie grea existau mii de muncitori calificaţi pentru sectoarele calde, acum este aproape imposibil să mai găseşti turnători sau forjori. Este problema cu care se confruntă astăzi firmele în căutarea de muncitori calificaţi în aceste domenii.
„Este foarte greu să găseşti personal pentru că nu s-au mai făcut de foarte mulţi ani nici şcoli, nici cursuri pentru turnători, laminori, termişti” spune unul dintre angajatorii de la Târgul de două zile organizat la Casa Armatei.
Unele societăţi i-au rechemat pe cei care s-au pensionat, mai ales că aceştia s-au putut retrage din meserii grele la vârste la care sunt încă în putere.
Angajatorii spun că pensionarii mai pot munci 5-6 ani, timp în care ar trebui să pregătească noi meseriaşi; în caz contrar, criza se va adânci şi mai mult.
Dacă pentru angajatori este foarte greu în această perioadă, mai simplu este pentru cei care îşi caută un loc de muncă.
Târgul de joburi organizat la Casa Armatei a strâns 70 de firme care au oferit timp de două zile locuri de muncă în aproape toate domeniile.
Criza de forţă de muncă se poate observa şi din numărul mic de candidaţi care au trecut pragul târgului. Societăţile caută soluţii pentru atragerea oamenilor, printre care salarii mai mari sau diverse beneficii, însă spun că le este tot mai greu să îşi găsească personalul pe care şi-l doresc.
Practic acum se decontează lanțul nefericitelor decizii politice din ultimele doua decenii si jumatate. Din surse statistice, până în anul 2000, Brasovul a pierdit 100.000 de locvuri de munca!!!
Trebuie sa ne reamintim – restructurare insemna pierderea locurilor de muncă. Aici ne-au adus politicienii care au semnat, fara să le pasă de vitorul românilor și a copiilor lor, cele trei documente cunoscute ca PSAL 1, PSAL 2 si PSAL 3.

Vifor Rotar & Vlad T.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.