55,5% dintre brasoveni pretuiesc cultura

55,5% dintre brasoveni pretuiesc cultura

0 602

Brasovenii isi iubesc orasul iar cultura este considerata o valoare foarte importanta pentru mai mult de jumatate din populatia municipiului. Cea mai importanta valoare pentru brasoveni este familia, urmata de scoala si educatie. Sunt doar cateva dintre concluziile Studiului de consum si practici culturale comandat de Primarie si Agentia Metropolitana pentru dosarul de candidatura la titlul de Brasov, capitala culturala europeana 2021

Brasovenii isi iubesc orasul iar cultura este considerata o valoare foarte importanta pentru mai mult de jumatate din populatia municipiului. Cea mai importanta valoare pentru brasoveni este familia, urmata de scoala si educatie. Sunt doar cateva dintre concluziile Studiului de consum si practici culturale comandat de Primarie si Agentia Metropolitana pentru dosarul de candidatura la titlul de Brasov, capitala culturala 2021.

Cultura este considerata o valoare foarte importanta pentru 55,5% din populatia Municipiului Brasov si 24,4% din populatia Zonei Metropolitane Brasov.

Cea mai raspandita si intensa forma de consum cultural desfasurata in spatiul domestic este vizionarea programelor TV. 91,4% dintre respondenti au declarat ca obisnuiesc sa faca acest lucru zilnic. In sistemul de valori brasovenii aseaza familia pe primul loc.

La capitolul muzica cea usoara romaneasca este genul muzical consumat de cei mai multi locuitori ai Brasovului, 53,8%. Muzica populara se dovedeste a fi principala preferinta pentru persoanele de peste 50 de ani iar muzica clasica/simfonica este ascultata de 22,6% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani. Datele culese indica faptul ca activitatile generale de petrece a timpului liber sunt mult mai prezente in viata brasovenilor decat cele specifice consumului cultural. Peste 50 % dintre respondenti au declarat ca in timpul liber prefera sa se plimbe prin parcuri si zone verzi , sa viziteze centre comerciale sau sa faca sport de intretinere. In ceea ce priveste consumul public de bunuri culturale, cel mai apreciat este filmul vizionat in cinematografe, 11,6% dintre respondenti merg la film cel putin o data pe luna.bohemian square2

Avem totusi si un punct slab la capitolul managementului institutiilor de cultura, care nu pun la dispozitia publicului brasovean suficiente evenimente culturale. Edilii Brasovului spun ca este nevoie de accesarea de fonduri europene si diversificarea ofertei culturale.

Sunt doar cateva dintre concluziile Studiului de consum si practici culturale comandat de Primaria Brasov si Agentia Metropolitana si realizat de o echipa a Institutului pentru Cercetare si Formare Culturala; aceasta a selectat pentru municipiu 800 de persoane iar pentru zona metropolitana 315 subiecti.

Studiul este de factura cantitativa, bazat pe metoda anchetei sociologice si tehnica sondajului de opinie si va fi depus la dosarul pentru candidatura Municipiului Brasov la titlul de „Capitala Europeana a Culturii 2021”.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.