Sanatatea de pe card e plina de virusi informatici

Sanatatea de pe card e plina de virusi informatici

0 893

Sistemul informatic de sanatate se blocheaza la validarea retetelor, dar si a cardurilor. Nici Brasovul nu a fost scutit de astfel de probleme: mai multe farmacii au refuzat retetele si numerosi medici de familie au muncit serios sa valideze serviciile medicale prin cardul de sanatate. Autoritatile atrag atentia ca nici un pacient asigurat nu trebuie sa fie refuzat, indiferent de situatia cardului de sanatate

Sistemul informatic de sanatate se blocheaza la validarea retetelor, dar si a cardurilor. Nici Brasovul nu a fost scutit de astfel de probleme: mai multe farmacii au refuzat retetele si numerosi medici de familie au muncit serios sa valideze serviciile medicale prin cardul de sanatate. Autoritatile atrag atentia ca nici un pacient asigurat nu trebuie sa fie refuzat, indiferent de situatia cardului de sanatate.

Funizorii brasoveni, medici de familie, spitale sau laboratoare au reclamat serviciului IT al Casei Judetene dar si direct la HepDesk-ul casei nationale probemele tehnice cauzate de softul de validare a cardurilor de sanatate. Chiar daca sistemul a mers greoi sau chiar a fost blocat citeva ore ieri si alaltaieri, medicii de familie au eliberat retete si trimiteri. Ce-i drept, cu dificultate.

Medicul de familie Sorin Girbacea spune ca sunt doua tipuri de probleme : una in care se blocheaza sistemul informatic in momentul in care vrei sa validezi o reteta sau un bilet de trimitere si, in momentul in care s-a incercat validarea unor carduri nevalidate, s-a blocat sistemul.

Problemele au creat reactii in lant si au ajuns pina la farmacii, dintre care unele au refuzat sa dea retete. Presedinta Colegiului farmacistilor a fost nevoita inca o data sa faca recomandarea ca tuturor pacientilor care se prezinta cu retete la farmacii, indiferent ca sunt validate sau nu prin sistemul informatic, dar care sunt asigurati – sa li se onoreze aceste retete.Cardul de sanatate CU CITITOR

Cert este ca, potrivit normelor metodologice de aplicare a legii cardului, pacientii trebuie sa primeasca servicii medicale, indiferent de situatie, daca sunt asigurati.

In realitate, inca exista pacienti pusi pe drumuri intre cabinete pentru retetele de medicamente compensate, iar tensiunea la cozi creste de la o zi la alta de proasta functionare a sistemului.

Majoritatea medicilor de familie s-au conformat legii si normelor de aplicare a cardului de sanatate. Casa de Asigurari de Sanatate Brasov recomanda pacientilor ca, in momentul in care intampina greutati la furnizorii de servicii medicale, sa se adreseze CAS cu o sesizare in scris.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.