Procedura amnistiei fiscale a aparut in Monitorul oficial

Procedura amnistiei fiscale a aparut in Monitorul oficial

0 749

Una din promisiunile Guvernului Ponta, OUG nr. 44/2015, procedura amnistiei fiscale a aparut in Monitorul oficial. Din acest moment, legea poate fi aplicata efectiv de catre contribuabilii interesati.Ce ar fi de facut pentru a beneficia de anularea penalitatii de intarziere si reducerea la plata a unei cote de 54,2% din dobanda de intarziere
In Monitorul oficial de luni s-a publicat un ordin privind normele de aplicare pentru procedura amnistiei fiscale.  Reamintim ca pentru obligatiile restante la data de 30 septembrie 2015, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice, pot beneficia de anularea penalitatii de intarziere si reducerea la plata a unei cote de 54,2% din dobanda de intarziere, daca achita debitele restante pana la data de 31 martie 2016, respectiv platesc pana la data de 30 iunie 2016 diferenta de dobanda.
Actul normativ adopta un numar de 6 anexe cu formularele de utilizat in realizarea acestei proceduri.

Fac obiectul facilitatii fiscale potrivit prezentului act normativ, urmatoarele:
– obligatiile de plata principale restante la 30 septembrie 2015;
– obligatii de plata principale declarate suplimentar de contribuabil printr-o declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 30 septembrie 2015;
– obligatii de plata cu termene pana la 30 septembrie 2015, achitate pana la aceasta data, pentru care nu sunt stinse dobanzile si penalitatile;
– obligatii de plata principale emise prin decizie de impunere in cadrul inspectiilor fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei (21 octombrie 2015).
ANAF BRASOV
Cum incepe procedura de acordare a facilitatii?

Contribuabilul interesat in anularea sumelor accesorii conform ordonantei depune o notificare la organul fiscal la care este arondat.
Notificarea se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la depunere.

Notificarea ar trebui sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale contribuabilului;
b) obiectul notificarii, respectiv precizarea intentiei de aplicare a facilitatii fiscale;
c) data si semnatura contribuabilului.
In baza notificarii, organul fiscal emite si comunica:
a) catre contribuabil: decizia de amanare la plata a obligatiilor accesorii;
b) catre institutiile de credit sau catre tertii popriti: adrese de sistare temporara, totala sau partiala a executarii silite.
Consecintele imediate ale acestui demers asupra obligatiilor de plata accesorii ce fac obiectul amanarii la plata este:
– procedura de executare silita se suspenda sau nu incepe;
– nu se efectueaza stingerea pana la data solutionarii cererii de amanare totala.

Procedura de acordare efectiva a anularii obligatiilor accesorii.
Contribuabilii ce indeplinesc conditiile din ordonanta, respectiv au achitat debitele restante si diferenta de dobanzi beneficiaza, inclusiv cei ce au notificat organul fiscal, de anularea obligatiilor accesorii prin depunerea la registratura ANAF a unei cereri, fara sa fie anexate alte inscrisuri! Desigur, trebuie achitata diferenta de dobanda de 45,8%.
Exista posibilitatea ca intre evidenta contribuabilului si evidenta organului fiscal sa se identifice diferente. La solicitarea contribuabilului, organul fiscal are obligatia sa clarifice eventualele neconcordante intocmindu-se in acest sens un proces verbal de punere de acord.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.