Prima clinica specializata in adictii, la Cristian!!

Prima clinica specializata in adictii, la Cristian!!

1 3428

Proiectul apartine organizatiei non-guvernamentale ALIAT, care a adoptat un concept inovativ de dezvoltare si sprijin al comunitatilor- economia sociala. In clinica sunt angajate persoane vulnerabile, care la randul lor vor ingriji pacienti cu diferite dependente de substante. In judetul Brasov peste 15.000 de persoane sunt dependente de alcool

Proiectul apartine organizatiei non-guvernamentale ALIAT, care a adoptat un concept inovativ de dezvoltare si sprijin al comunitatilor- economia sociala. In clinica sunt angajate persoane vulnerabile, care la randul lor vor ingriji pacienti cu diferite dependente de substante. In judetul Brasov peste 15.000 de persoane sunt dependente de alcool.

Specialistii spun ca ar fi necesare mai multe astfel de intreprinderi, deoarece persoanele cu adictii au nevoie de sprijin integral in recuperarea lor. Sederea scurta la spital nu da rezultate in majoritatea cazurilor.

Dr. psihiatru Eugen Hriscu, director stiintific ALIAT, crede ca, in Romania, oamenii nu au un tratament pe care sa il acceseze; foarte multi dependenti ajung la un medic sau la spital, unde primesc un tratament ineficient si recad; astfel ajung la concluzia ca degeaba merg sa se trateze daca nu ii ajuta cu nimic.

Clinica de la Cristian va fi un centru de zi, unde persoanele dependente de substante vor avea parte de tratamente integrate, cu psiholog, psihiatru, asistent social si medical.

Economia sociala vine cu solutii inovatoare pentru rezolvarea problemelor sociale si economice ale comunitatii. Prin acest proiect se urmareste imbunatatirea conditiilor de viata a persoanelor dezavantajate.alcoolic1

Potrivit lui Marton Gyongyi, coordonator regional ALIAT, prin proiect se asigura acest sediu, salariile angajatilor, care sunt din categorii vulnerabile, de-asta sunt intreprinderi sociale, venitul centrului va fi reintors in asociatie, care va oferi din nou persoanelor vulnerabile servicii gratuite, celor care nu isi permit accesarea acestor servicii.

Pentru inceput clinica va avea sase angajati iar pacientii vor plati tratamentele la un pret mai scazut fata de tarifele practicate de alte centre private; anumite persoane vulnerabile vor beneficia de pachete promotionale.

180 de romani dependenti de alcool si substante psihoactive din tara au beneficiat de tratamente gratuite in cadrul centrelor ALIAT. Romania este singura tara care nu are niciun astfel de centru de tratament platit din bani publici, desi ocupa locul V in Europa in clasamentul alcoolicilor.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

  1. Informatiile nu sunt indeajuns de transparente.Trebuie sa publicati pretul de cost al unui tratament ,programari,conditiile de internare .Noi cei din familiile celor dependenti de alcool traim intr-o stare continua de stres.Multi din cei dependenti nu doresc sa se trateze, deoarece si-au pierdut sperantele in mai multe incercari in spitale de neuro psihiatrie.Avem nevoie de sfaturi si indrumari .Eu sunt mama unei alcoolice si locuiesc foarte aproape de Cristian .As dori mai multe informatii.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.