Muntele Tampa, coş de gunoi pentru turişti. Nu doar amenzile sunt soluția!

Muntele Tampa, coş de gunoi pentru turişti. Nu doar amenzile sunt soluția!

Pădurarii sunt nevoitţi să facă ecologizare în urma turiştilor care urcă pe Masivul Tâmpa. Tone de gunoaie se strâng în urma celor care vin la munte fără să-l respecte

Pădurarii sunt nevoitţi să facă ecologizare în urma turiştilor care urcă pe Masivul Tâmpa. Tone de gunoaie se strâng în urma celor care vin la munte fără să-l respecte.
Vremea frumoasă din minivacanţa de Rusalii a adus un număr foarte mare de turişti la Braşov. Mulţi dintre ei au ales să facă o incursiune pe Muntele Tâmpa. În general, turiştii sunt civilizaţi şi iubesc natura, însă există şi o categorie care lasă tot felul de deşeuri pe munte. Din cauza lor, reprezentanţii Regiei Pădurilor Kronstadt şi cei care se ocupă de Muntele Tâmpa au avut serios de lucru la finalul minivacanţei.
Muntele Tâmpa este arie protejată şi, în mod normal, aici fiecare vizitator ar trebui să ia cu el orice rest menajer şi să-l ducă la gunoi în oraş. Chiar şi aşa, reprezentanţii Regiei Pădurilor Kronstadt au decis să monteze coşuri de gunoi în care turiştii să poată lăsa gunoaiele. În ciuda acestei măsuri, mulţi turişti aruncă peturi, hârtii, pungi sau alte resturi iar custodele, salvamontiştii şi, mai ales, pădurarii sunt obligaţi să facă în urma lor acţiuni de ecologizare.
Rangerul AMB Viorel Mihai, spune că majoritatea turiştilor s-a comportat şi se comportă bine în continuare, dar întotdeauna există un segment – de circa 10% – care nu vrea să respecte regulile.
Angajaţii Regiei Pădurilor Kronstadt trec zilnic pentru ridicarea sacilor cu gunoi şi organizează câte două sau chiar trei acţiuni de ecologizare pe săptămână, în funcţie de numărul turiştilor care vizitează zonele de care se îngrijesc. Alexandru Cazan, şef district la Regia Pădurilor Kronstadt, consideră că volumul de gunoi este prea mare.
Numărul de turişti care urcă pe Muntele Tâmpa este deja foarte ridicat iar custodele se aşteaptă la o creştere a numărului de vizitatori odată cu încheierea anului şcolar. Cei care ajung aici trebuie să nu uite că aruncarea de gunoaie în ariile protejate se pedepseşte cu amenzi usturătoare, între 3.000 şi 6.000 de lei. La fel, cei care pătrund în aceste zone cu diverse vehicule motorizate riscă amenzi şi mai mari, între 5.000 şi 10.000 de lei. Custodele preferă acţiunile educative amenzilor, motiv pentru care în această lună va fi organizată o excursie cu 60 de copii de 6 ani care vor învăţa ce înseamnă să iubeşti şi să respecţi muntele şi natura.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.