La pensii, Brasovul este pe locul III in Romania

La pensii, Brasovul este pe locul III in Romania

0 597

Cu o pensie medie de 1.100 de lei, Brasovul este pe locul III in tara. 2 miliarde de lei este bugetul destinat pensiilor brasovene in anul 2015, dupa cresterea valorii punctului de pensie si acordarea de beneficii unor grupe de munca. Problema este, insa, ca la Brasov se colecteaza din zona economica doar jumatate din aceasta suma

Cu o pensie medie de 1.100 de lei, Brasovul este pe locul III in tara. 2 miliarde de lei este bugetul destinat pensiilor brasovene in anul 2015, dupa cresterea valorii punctului de pensie si acordarea de beneficii unor grupe de munca. Problema este, insa, ca la Brasov se colecteaza din zona economica doar jumatate din aceasta suma.

Buget de aproape 2 miliarde de lei destinat pensiilor brasovene pentru anul 2015. Cresterea se sprijina pe marirea valorii punctului de pensie si acordarea unor beneficii pentru diferite grupe de munca.

Judetul Brasov este pe locul III la nivelul pensiilor, dupa Bucuresti si Hunedoara, cu o medie a pensiei de peste 1.100 de lei, fata de 850 cat este media pe tara.

Problema este, insa, sustenabilitatea, adica acoperirea cheltuielilor din veniturile realizate, spune Ioan Pamparau, director adjunct Casa Judeteana de Pensii Brasov.

Pentru o sustenabilitate eficienta ar fi nevoie de cresterea numarului de locuri de munca si a contribuabililor, pe fondul cresterii pensiilor si al scaderii contributiilor la angajator.

Specialistii spun ca ponderea pilonului II de pensii va creste, in timp ce importanta Pilonului I se va restrange. Tot specialistii dezvaluie, insa, ca pilonul II are o problema de natura legislativa: statul efectueaza toate activitatile de colectare si virament intr-un fond administrat de firmele private.

Pilonul II este un sistem de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 de ani si optionale pentru cele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.