Junii joaca din nou la Crucea Dreptatii

Junii joaca din nou la Crucea Dreptatii

0 436

Societatea Junilor Dorobanti incinge duminica horele la Crucea Dreptatii. Jocul de aici este una dintre tradițiile pastrate cu sfințenie de junii din Șcheii Brașovului. In saptamanile dinaintea jocului, fetele si tinerii fac repetitii la casa vatafului si stabilesc ordinea perechilor

Societatea Junilor Dorobanti incinge duminica horele la Crucea Dreptatii. Jocul de aici este una dintre tradițiile pastrate cu sfințenie de junii din Șcheii Brașovului. In saptamanile dinaintea jocului, fetele si tinerii fac repetitii la casa vatafului si stabilesc ordinea perechilor.
Decoreaza apoi platoul cu un brad de șase-sapte metri inaltime, adus din padure, infipt intr-o groapa sapata in pamant in ziua dinaintea jocului. Bradul este decorat cu ghirlande de hartie colorata confectionate de catre fetele care participa la joc, iar in varful lui se prind un steag tricolor si un buchet de flori.
LaCrucea Dreptatii, tinerii si fetele sunt asteptati dimineata de rude,  prieteni si vecini pe platoul din fata crucii Perechile se prind in hora dupa care ies din platou, in ordinea venirii, dupa care se intorc acasa sa se schimbe in “hainele romanesti”.
Se intorc dupa pranz iar fiecare pereche este intampinata in acordurile marsului si cu aplauze; inconjoara apoi bradul de trei ori pentru a-si etala tinuta dupa care  isi ia locul langa celelalte perechi.JUNI
Jocul continua cu alte dansuri precum breaza, ardeleana, brasoveanca, sarba si braul. Pe la orele 17.00, perechile se schimba in haine elegante de banchet sau de bal, baietii cu pantaloni de stofa negri si camasi albe, iar fetele cu rochii de bal moderne, pe care au prinsa in spate funda de matase, purtata si la hainele romanesti.
Fiecare pereche inconjoara bradul de trei ori in timp ce rudele si prieteni ii aplauda, dupa care petrecerea continua pana seara tarziu, cand se lasa intunericul.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.