Junii au coborat majestuos in Cetate

Junii au coborat majestuos in Cetate

0 851

Aplauzele a mii de brasoveni si turisti i-au insotit pe Juni la Coborarea in Cetate. Parada din Duminica Tomii a incheiat fastuos manifestarile din Saptamana Luminata iar junii si-au etalat din nou costumele superbe si caii impodobiti

Aplauzele a mii de brasoveni si turisti i-au insotit pe Juni la Coborarea in Cetate. Parada din Duminica Tomii a incheiat fastuos manifestarile din Saptamana Luminata iar junii si-au etalat din nou costumele superbe si caii impodobiti. Dupa ce au strabatut centrul vechi, cele sapte cete de juni au urcat la Pietrele lui Solomon sa petreaca; le-au fost alaturi edilii orasului, care au ciocnit cu ei oua rosii si pahare cu vin. Brasovenii au incins si ei gratare, in ciuda vremii mohorate.

In Duminica Tomii, cele sapte grupuri de juni Tineri, Batrani, Albiori, Rosiori, Dorobanti, Brasovecheni si Curcani si-au imbracat costumele traditionale si au pornit calare prin orasul vechi. Mii de brasoveni si turisti au indurat frigul pentru a vedea Parada traditionala a junilor si pentru a le admira caii.

La fel ca in fiecare an, vataful Junilor Batrani i-a oferit primarului Brasovului o butelcuta cu tuica. Dupa ce a gustat, George Scripcaru i-a invitat sa bea si pe ceilalti edili; toti sunt convinsi ca traditiile junilor sunt cea mai importanta zestre culturala si istorica a Brasovului. Chiar daca vremea nu a fost tocmai frumoasa, brasovenii au iesit din case pentru a nu rata cea mai impresionanta traditie a orasului:junii la pietrele solomon c

Dupa parada, junii si brasovenii au urcat la Pietrele lui Solomon, unde s-au prins in hora si au aruncat cu buzduganul. Au petrecut apoi pana pe inserat, cu muzica si mancare traditionala:

Edilii Brasovului au urcat si ei la Pietrele lui Solomon, unde au trecut pe la fiecare ceata de juni, pentru a ciocni cate un pahar de vin si un ou rosu, asa cum cere traditia.

Daca cele sapte cete de juni si-au adus mancare traditionala, brasovenii au iesit la gratar alaturi de prieteni si s-au incalzit cu cate un paharel la sarbatoarea junilor:

Coborarea in Cetate a incheiat seria manifestarilor incepute la Buna Vestire, in 25 martie, cand Junii ies cu surla pe deal, si continuate in Saptamana Luminata, cu stropitul fetelor nemaritate, martea cu placinte si aruncatul in tol.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.