Junii au celebrat Martea cu Placinte

Junii au celebrat Martea cu Placinte

0 719

Junii tineri au impartit placinte traditionale in Piata Unirii! In a treia zi de Pasti, junii tineri din Scheii Brasovului au celebrat traditia vanzarii placintelor cu branza, urmatoarea dupa alegerea serjilor si mersul cu stropitul

Junii tineri au impartit placinte traditionale in Piata Unirii! In a treia zi de Pasti, junii tineri din Scheii Brasovului au celebrat traditia vanzarii placintelor cu branza, urmatoarea dupa alegerea serjilor si mersul cu stropitul. Unii juni vin in fiecare an din strainatate numai pentru a respecta datinile din Saptamana Luminata.

Dupa ce, in Duminica Pastelui, si-au ales reprezentantii iar luni au stropit fetele nemaritate din Schei, junii tineri au desfasurat in a treia zi e Paste o alta activitate, ramasa mostenire din timpuri stravechi: impartitul placintelor. Junii s-au strans in Piata Unirii si asa cum e traditia au vestit invierea Mantuitorului.juni tanar m

In trecut, junii urcau alaturi de familii pe Coasta Prundului, unde dupa ce jucau hora si aruncau buzduganul, se ospatau cu diferite feluri de placinte. Obiceiul a reluat, usor modificat, dupa ce o buna perioada nu s-a mai tinut.

Tinerii junii s-au prins in hora iar apoi au aruncat buzduganul. Trecatorii au fost invitati sa arunce si ei buzduganul si au donat bani. Pentru a mentine traditia multi din tinerii juni isi iau concediu in Saptamana Luminata.

De exemplu Bogdan, care este cel mai „vechi” tanar june, vine in fiecare an din Italia de unde lucreaza de 13 ani special pentru a participa la aceste obicieuri.

Tot pentru a mentine traditia au venit si brasovenii la placinte, pe care le-au platit pentru ca junii sa aiba bani pentru alte evenimente organizate in acest an.

Cei 32 de juni tineri se vor reuni din nou cu ocazia aruncatului in tol. Saptamana Luminata se incheie duminica cu parada coborarii junilor in cetate. Junii din cele sapte grupuri imbracati in straie de sarbatoare vor strabate din nou calare strazile Brasovului vechi, dupa care se retrage sa petreaca la Pietrele lui Solomon.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.