Dupa normele ITM, la Brasov nu este niciodata canicula

Dupa normele ITM, la Brasov nu este niciodata canicula

0 646

Chiar si cand caldura este sufocanta, la Brasov nu este niciodata canicula, potrivit normelor ITM. Asta pentru ca inspectorii de la protectia muncii se ghideaza dupa temperatura transmisa de Centrul Meteorologic Regional de la Sibiu, si nu dupa ce arata termometrele pe schela

Chiar si cand caldura este sufocanta, la Brasov nu este niciodata canicula, potrivit normelor ITM. Asta pentru ca inspectorii de la protectia muncii se ghideaza dupa temperatura transmisa de Centrul Meteorologic Regional de la Sibiu, si nu dupa ce arata termometrele pe schela.

Cum la Brasov nu exista oficial canicula, ITM face apel la sentimentele umane ale angajatorilor ca sa le asigure muncitorilor apa si conditii de munca suportabile.

Canicula se apropie si acest fenomen presupune obligatii pentru angajatori si drepturi pentru angajati. Nerespectarea legii atrage amenzi de pana la 2500 de lei pentru firme. Legea spune ca angajatorii trebuie sa ia masuri in cazul in care temperaturile depasesc 37 de grade mai mult de doua zile. Inspectorii ITM de la Brasov se raporteaza insa la temperatura transmisa oficial de Centrul Meteorologic Regional de la Sibiu si nu la cea reala de pe schele sau de la nivelul asfaltului in Brasov, spune inspectorul Adrian Reit – inspector sef ITM Brasov.

Totusi angajatorii ar trebui sa aibe prevederi clare in normele interioare dar sa dea si dovada de sentimente umane si sa asigura angajatilor conditii decente de munca pe canicula, fara sa asteptate valorile oficiale pentru a activa aceste prevederi.canicula santier

Recomandarile inspectorilor de munca se refera la angajatii care lucreaza in spatii inchise, care trebuie sa fie ventilate corespunzator. Pentru cei care lucreaza in aer liber se vor lua masuri de reducere a intensitații efortului și alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbra.

Angajatorii sunt obligați sa asigure intre 2 si 4 litri de apa minerala pentru fiecare persoana, intr-un schimb. Pe langa aceste detalii angajatorii sunt sfatuiti sa fie atenti si la recomandarile din fisa de medicina muncii a fiecarui angajat.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.