DNA a dispus arestarea lui Mihai David, Calin Pop, Costan Simina care...

DNA a dispus arestarea lui Mihai David, Calin Pop, Costan Simina care au participat la devalizarea CET Brasov si Tetkron SRL

Procurorii DNA au dispus marti retinerea a inca trei persoane in dosarul primarului George Scripcaru. Cei trei sunt Costan Simina, Costan Calin Filimon (asociat grupul ICCO) si David Mihai (fost director Hidroelectrica SA) care controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav, societate prin care prin care s-a urmarit, potrivit referatului procurorilor, devalizarea si scoaterea acestora de pe piata energiei a doua unitati detinute de UAT Municipiul Brasov: CET Brasov si SC TETKRON SRL.

Mihai David este un om de afaceri controversat, sustinut atat de PSD, cat si de PDL, numele sau fiind regasit in mai multe scandaluri. In 2009, in perioada guvernarii PSD-PDL a fost numit director general al Hidroelectrica, fiind mentinut in functie si de fostul ministru Adriean Videanu. Despre David, Traian Basescu spunea ca in noiembrie 2010 ca este sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu.
• Mihai David a fost membru PSD (nu este foarte clar daca a parasit sau nu partidul), iar din aceasta calitate a detinut functia de consilier local in Brasov. Pe 1 iulie 2009, in timpul guvernarii PDL-PSD, a fost numit director general al Hidroelectrica. A detinut aceasta functie pana in ianuarie 2011. In 2002 a fost cercetat penal, alaturi de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, pentru modul in care a fost efectuata privatizarea societatii Turism Bucuresti. David a fost perioada Guvernului Mugur Isarescu si in timpul guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. In iunie 2007 a fost ales presedintele al organizatiei municipale PSD din Brasov. Mihai David a mai fost implicat in 2001 si in scandalul „Aerotravel” cand a fost acuzat ca a plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor copii premianti la olimpiada. De altfel, agentia de turism Aerotravel este controlata de Mihai David.
• In calitate de director general al Hidroelectrica, in decembrie 2009, Mihai David a prelungit o serie de contracte cu „baietii destepti”. Este vorba de contractele cu Energy Holding, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) care au fost prelungite pana in 2018.
•In noiembrie 2010, fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca Mihai David nu ar mai trebui sa ocupe functia de director general al Hidroelectrica, acuzandu-l ca tranteste „niste minciuni de proportii” in ceea ce priveste contractele cu baietii destepti. Basescu a mai afirmat ca David a ajuns la Hidroelectrica sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu care avea interese in domeniul energetic. „Nu stiu de ce mai e director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu”, spunea Basescu.mihai-david-300x192
„In cauza se efectueaza cercetari pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si dare/luare de mita, savarsite in perioada 2010-2012, in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC TETKRON SRL, societati detinute de U.A.T. Municipiul Brasov, cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate detinuta si controlata de Costan Simina, Costan Calin Filimon (asociat grupul ICCO) si David Mihai (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea BEPCO. (…)Inculpatul Scripcaru George este primarul Municipiului Brasov, din anul 2006, perioada in care a creat in jurul sau un grup de interese reciproc avantajos, format din oameni de afaceri care au beneficiat de cvasi-totalitatea contractelor de achizitii publice incheiate de Primaria Brasov. Din declaratiile date in cauza, dar si din procesele verbale de redare a unor comunicari telefonice, a rezultat ca acesta controleaza intreaga activitate din cadrul Primariei Mun. Brasov, dar si din cadrul societatilor la care Municipiul Brasov este asociat. In ceea ce-i priveste pe inculpatii Costan Simina si David Mihai s-a stabilit ca impreuna administreaza/ controleaza BEPCO SRL, societate infiintata in anul 2010 si care a preluat producerea de energie termica si electrica la nivelul Mun. Brasov. Desi inculpatul David Mihai Ciprian nu este asociat oficial in BEPCO si nu are vreo functie executiva, toate discutiile purtate de cei implicati in activitatea infractionala i-au fost aduse la cunostinta, acesta fiind cel care a negociat si a hotarat modul de preluarea a unor active de la CET SA si TETKRON SRL sau incheierea unor conventii”, se arata in referatul procurorilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihai Ciprian David si Mariana Simina Costan au fost retinuti sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. De asemenea, Silviu Calin Pop a fost retinut pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Potrivit referatului procurorilor, toti trei controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav, societatea prin care au incheiat o serie de contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC TETKRON SRL, societati detinute de U.A.T. Municipiul Brasov.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2012, George Scripcaru, in calitate de primar al Municipiului Brasov in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu. Concret, in urma demersurilor intreprinse, inculpatul Scripcaru George si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a determinat alti functionari publici din cadrul Consiliului Local Brasov, precum si din cadrul societatilor detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca de asemenea defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit, se arata in comunicatul DNA.DSC01987

In plus, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata, in mod nelegal, energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei.

Consecinta a fost prejudicierea primariei municipiului Brasov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva (SC BEPCO SRL Ghimbav).

In contextul derularii programului „Termoficare 2006 – 2015, caldura si confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derularii achizitiei publice „interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord”, in valoare de 6.136.171,18 lei, si ca urmare a urmare a unei intelegeri prealabile, frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Brasov, lucrarea a fost atribuita catre o firma controlata de inculpatul Pop Calin Silviu.

De precizat este faptul ca acel contract a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de inculpatul Calin Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, firma respectiva fiind de altfel singurul participant la licitatia desfasurata in acest sens.
Mai mult, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din luna septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in luna octombrie 2011.
In schimbul atribuirii acestei lucrari, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 euro), sa fie utilizati de acesta din urma pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Municipiului Brasov cu firma lui Calin Pop, au constatat ca beneficiarul Primaria Brasov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciu pentru municipiul Brasov si un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

David Mihai Ciprian si Costan Simina-Mariana sunt prezentati, la data de 30 iunie 2015, la Curtea de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Fata de Pop Calin-Silviu, care a colaborat cu procurorii, s-a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu incepere de la data de 30 iunie 2015.

Sursa: Comunicat DNA/AGERPRES/HotNews

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.