Crosul International „15 Noiembrie” a ajuns la a 26 -a editie

Crosul International „15 Noiembrie” a ajuns la a 26 -a editie

0 1228

Peste 1.000 de participanti au parcurs anul trecut traseul revoltei anticomuniste a muncitorilor brasoveni din 1987. In acest an, alergatorii vor purta banderole negre in semn de solidaritate cu tinerii decedati in clubul bucurestean Colectiv

Peste 1.000 de participanti au parcurs anul trecut traseul revoltei anticomuniste a muncitorilor brasoveni din 1987. In acest an, alergatorii vor purta banderole negre in semn de solidaritate cu tinerii decedati in clubul bucurestean Colectiv. Pentru a aminti de revolta muncitorilor brasoveni, pe 15 noiembrie se vor depune flori si coroane si se va oficia un ceremonial religios la Troita din fata Spitalului Judetean.
Revolta muncitorilor s-a declansat la Intreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva inceputa in data de 14 noiembrie si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman. Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata.
Portretul lui Ceausescu a fost doborat de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile si torturile. 61 de muncitori au fost deportati si alte 250 de persoane arestate si anchetate.
Dupa decembrie 1989, majoritatea celor deportati s-au reintors in Brasov. Pentru a reaminti de actiunile cros 15 nov1muncitorilor brasoveni, ca in fiecare an, se va organiza Crosul International „15 Noiembrie”.
Competitia va avea loc pe 14 noiembrie, de la ora 11.00. Traseul de 5 km se desfasoara pe ruta Roman SA- Calea Bucuresti-Spitalul Judetean-Hidromecanica- Patria- Bulevardul 15 Noiembrie- Prefectura.
Aproape 1.000 de persoane sunt asteptate sa intre in competitia ai caror castigatori vor fi rasplatiti cu premii consistente, oferite de asociatie cu sprijinul Consiliului Local.
Tot in amintirea revoltei muncitorilor brasoveni, pe 15 noiembrie, de la ora 11, la Troita din fata Spitalului Judetean va avea loc un ceremonial religios, cu depunere de coroane.
In aceeasi zi, istoricul Marius Oprea, membru de onoare al Asociatiei „15 Noiembrie 1987”, isi va lansa o carte de versuri. Sediul organizatiei novembriste si-a schimbat interiorul si are acum pe pereti fotografii cu membrii care s-au stins din viata si cu reactiile presei internationale despre evenimentul din 15 noiembrie 87.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.