Brasovul conduce topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale

Brasovul conduce topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale

0 1461

Branza de burduf, urda, cascaval afumat, slanina si carnati de casa, sunculita sau muschiulet de porc, toate produse dupa retete traditionale pastrate cu sfintenie de generatii se produc la Brasov

Branza de burduf, urda, cascaval afumat, slanina si carnati de casa, sunculita sau muschiulet de porc, toate produse dupa retete traditionale pastrate cu sfintenie de generatii se produc la Brasov. Dupa ce, in urma cu doi ani, a inasprit conditiile de atestare, Ministerul Agriculturii a validat pana in prezent 480 de produse traditionale. Cele mai multe, o treime din acestea, provin de la Brasov.
In 15 judete nu exista deocamdata nici un produs traditional atestat. Brasovul in schimb, se poate lauda cu cele mai multe produse traditionale in special produse din lapte. Ciobanii de la noi stiu cum sa valorifice retetele pastrate de la bunici sau parinti. Fratii Catean din Rotbav sunt deja renumiti pentru produsele lor: branza de burduf, urda sau cascavalul afumat.
Au obtinut atestate pentru toate produsele pe baza de lapte pe care le produc. Potrivit lui George Catean, materia prima pe care o produc in cadrul fermei se transforma in branzeturi pastrand reteta de la bunici si pastrand o parte din ustensile, imbinte cu noile tehnologii.
Foarte bine sta Brasovul si in ceea ce priveste atestarea produselor din carne. produse tradCorina Babet duce mai departe afacerea inceputa de tatal sau. Au reusit pana in prezent sa obtina atestare pentru mai multe produse.
Brasovul conduce topul judetelelor cu cele mai multe produse traditionale – cu 147 de produse dintre care 59 sunt branzeturi, 73 din carne, 6 panificatie paine si produse din panificatie – confirma Calin Birescu, director Directia Agricola Brasov.
Brasovenii care trec periodic pragul magazinelor cu produse traditionale se decalra incantati de calitatea produselor.
Conform conditiilor din noua legislație, produsele traditionale trebuie in primul rand sa fie fabricate pe teritoriul Romaniei, sa nu fie obtinute in mod industrial si sa nu contina aditivi alimentari. In plus, procesul tehnologic si cel de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala cu o reteta transmisa de generatii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.