Apostolii Crestinatatii, sarbatoriti la Brasov

Apostolii Crestinatatii, sarbatoriti la Brasov

0 512

Biserica cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost ieri neincapatoare pentru credinciosi. Oamenii au stat chiar si afara si s-au rugat pentru bunastarea familiei si pentru sufletele celor morti. Ziua care ii cinsteste pe cei doi sfinti mai este cunoscuta ca Ziua mosilor de Sanpetru sau de vara

Biserica cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost ieri neincapatoare pentru credinciosi. Oamenii au stat chiar si afara si s-au rugat pentru bunastarea familiei si pentru sufletele celor morti. Ziua care ii cinsteste pe cei doi sfinti mai este cunoscuta ca Ziua mosilor de Sanpetru sau de vara.

Sfintii Petru si Pavel sunt considerati principalii propovaduitori ai religiei crestine. Apostolul Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea si in Antiohia, unde membrii Bisericii s-au numit pentru prima data crestini. Pe locul unde a fost rastignit se afla acum Basilica Sf. Petru. Sfantul Apostol Petru a fost fratele Apostolului Andrei. In cele trei calatorii misionare ale sale, Sfantul Apostol Pavel a adus la credinta multimi de pagani; a intemeiat numeroase lacase de cult in marile orase din spatiul asiatic si de rasarit al Imperiului Roman. In anul 67, in timpul Imparatului Nero, a fost decapitat la Roma, in aceeasi zi in care Sfantul Apostol Petru a fost crucificat. De aceea, in data de 29 iunie sunt sarbatoriti impreuna.

La Biserica brasoveana care poarta hramul celor doi sfinti, credinciosii au stat ieri chiar si afara si s-au rugat pentru sanatate si familie. Oamenii au dat ieri de pomana pentru sufletele celor morti. Sarbatoarea este cunoscuta si sub numele de Mosii de SanPetru sau de Vara. Conform traditiei, mosii ar fi fost noua batrani care faceau fapte bune si minuni; femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta.

Se spune ca privighetorile si cucii nu mai canta in aceasta zi iar femeile vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua Sfantului Ilie, ca sa fie sanatoase. Sfintii Petru si Pavel sunt considerati si ocrotitorii sistemului penitenciar din Romania. Peste 500.000 de romani – majoritatea dintre ei barbati – si-au sarbatorit ieri onomastica.

 

Vifor Rotar

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.