Amenintare la adresa securitatii nationale din beciurile muzeelor

Amenintare la adresa securitatii nationale din beciurile muzeelor

0 390

Asa califica reprezentantii muzeelor brasovene situatia in care se afla peste 110 muzee din Romania si peste 60 de institutii culturale cu sediile retrocedate sau amenintate cu retrocedarea. In multe cazuri, muzeele s-au inchis iar exponatele au ajuns in lazi prin subsoluri. De noaptea muzeelor, Muzeul de Etnografie si cel de Arta protesteaza prin expozitia „Muzeele Pierdute

Asa califica reprezentantii muzeelor brasovene situatia in care se afla peste 110 muzee din Romania si peste 60 de institutii culturale cu sediile retrocedate sau amenintate cu retrocedarea. In multe cazuri, muzeele s-au inchis iar exponatele au ajuns in lazi prin subsoluri. De noaptea muzeelor, Muzeul de Etnografie si cel de Arta protesteaza prin expozitia „Muzeele Pierdute”.
Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca aflat ieri sub Tampa, si-ar dori foarte mult ca publicul din Brasov sa constientizeze importanta de a fi alaturi de aceste muzee, sa iubeasca aceste colectii extraordinare si oamenii care lucreaza aici si sa fie prezenti la Noaptea Muzeelor.
Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti sau Muzeul Memorial Emil Isac din Cluj nu mai exista si care au putine sanse reale de a fi redeschise. Cu toate ca sambata este o sarbatoare a muzeelor, reprezentantii acestora spun ca se afla intr-un semi doliu pentru ca muzeele sunt retrocedate.
Biserica Evanghelica, proprietarul spatiilor, doreste sa incheie contractul de inchiriere doar pe 5 ani, prea putin pentru a se putea face investitii.muzeu copii
Muzeografii au si o solutie la actuala situatie: Ligia Fulga, managerul Muzeului de Etnografie Brasov, a declarat ca se gandeste la preluarea Casei Hirscher dupa modelul Cetatuii pe care Primaria incearca sa o recupereze, din dorinta de a da acestui monument extraordinar de valoros al Brasovului utilitatea culturala pe care o merita.
Bartha Arpad, managerul Muzeului de Arta Brasov, se plange ca aproape in fiecare luna trebuie sa se prezinte la cel putin un proces legate de obiecte de arta, in conditiile in care spetele nu sunt niciodata prea clare.
Pe pagina de facebook a celor doua muzee brasovene a fost lansat un sondaj in care respondentii si-au exprimat dorinta ca muzeele sa functioneze in centrul vechi al orasului intr-o cladire monument istoric care sa le si apartina.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.