Bovinele din Romania sunt in mare pericol!

Bovinele din Romania sunt in mare pericol!

0 515

O boala necrutatoare, care se raspandeste cu o foarte mare viteza, a ajuns in Bulgaria, unde a facut primele victime. Judetele din sudul Romaniei sunt in alerta maxima. Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ii avertizeaza pe fermieri sa nu cumpere bovine din Bulgaria

O boala necrutatoare, care se raspandeste cu o foarte mare viteza, a ajuns in Bulgaria, unde a facut primele victime. Judetele din sudul Romaniei sunt in alerta maxima. Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ii avertizeaza pe fermieri sa nu cumpere bovine din Bulgaria.
Dermatoza nodulara bovina a ajuns in Grecia, Macedonia si Bulgaria, unde a facut deja 9 victime.
Pierderile provocate de aceasta afectiune sunt foarte mari, atat din cauza metodelor costisitoare de combatere a bolii, cat si ca urmare a animalelor ucise de maladie.
Potrivit lui Dorin Enache, directorul DSVSA Brasov, boala nu presupune vaccinarea iar singura masura aplicabila este uciderea respectivele animale.vaci ro1
Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania recomanda membrilor sai sa nu achizitioneze bovine din Bulgaria pana la inchiderea focarelor.
De asemenea, sa verifice zilnic animalele, sa anunte fara intarziere medicul veterinar la aparitia unor suspiciuni, sa indeparteze gunoiul de grajd si sa asigure dezinsectia spatiilor cu gunoi. Boala afecteaza numai animalele, nu se transmite si la om, insa are urmari deosebit de grave, in special din punct de vedere economic.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.