De la Dragnea la Dăncilă – Marius Dunca favorit pentru funcția de...

De la Dragnea la Dăncilă – Marius Dunca favorit pentru funcția de secretar genaral al PSD!!

0 289

Conform mai multor publicații – HotNews, Medifax, Știri pe surse, ale căror informații se confirmă reciproc – etc, premierul Viorica Dăncilă a spus, la Neptun, că Marius Dunca, liderul PSD Brașov este preferatul săi pentru funcția de secretar general iar Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, pentru funcția de președinte executiv.

Dunca un ,,zoon politikon” mereu adaptabil
Dunca îi va avea ca și contracandidați pe Codrin Ștefănescu și Felix Stroe.
În prezent, Dunca  – 38 de ani – este lider al organizației PSD Brașov și senator, în urma alegerilor parlamentare de la sfârșitul lui 2016.
El  a făcut cursuri de perfecţionare la Institutul Diplomatic Român, în perioada 2010 – 2011, și tot în 2011 a participat la un curs susţinut de Fundaţia Friederich Ebert Stiftung – Bursa Friederich Ebert pentru tineri politicieni
De-a lungul carierei sale politice, Marius Dunca a fost uns de către fostul președinte Constantin Niță ca vicepreședinte al Tineretului Social Democratr (TSD) și ulterior lider al Organizaţiei de Tineret a PSD Braşov, acesta facilitându-i și obținerea  funcţiei de director al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, iar ulterior pe cea de de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
În 2016, după mazilirea lui Constantin Niță de către Liviu Dragnea, Dunca îl lămurește pe acesta din urmă că de fapt el este un ,,opozant” la nivel local față de boos-ul Niță (aiurea!!), Dragnea numindu-l interimar, funcție pe care o deține timp de aproape trei ani, când, tot la presiunea lui Liviu Dragnea, în primăvara acestui an, canidează de unul singul la șefia PSD Brașov și…câștigă.

După arestarea lui Dragnea își impune în guvern  o protejată de a sa, la Ministerul Fondurilor Europene, pe Roxana Mânzatu (în foto) lăudându-se că el a fost mazilit de fostul ider autocrat al partidului.
Deși, în 2017, la solicitarea expresă a lui Liviu Dragnea Dunca fusese numit ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Grindeanu, fiind demis în urma unui scandal mediatic privind  sponsorizări fabuloase și dubioase către Federații cvasi-anonime dar și venituri pe care nu le putea justifica.
La alegerile europarlamentare președintele Dunca a condust atât de bina campania  pentru europarlamentare încât PSD a obținut cel mai prost scor din istoria sa: 15,7% în județ și 14,6% în municipul Brașov. Totodată sub conducerea sa  PSD Brașov a pierdut o treime dintre parlamentarii săi și mai multi oameni de afaceri ce au plecat la Pro România.

Cine sunt ceilalți pesediști care pot obține funcții în partid?
Pentru funcția de președinte executiv al PSD, în interiorul partidului și-au exprimat dorința de a candida Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean, dar și baronul….. Marian Oprișan. Potrivit publicațiilor anterior citate, Oprișan ar putea renunța la candidatură în schimbul portofoliului la ministerul Dezvoltării, post pe care Daniel Suciu urmează să-l părăsească. 
Oricum,  Dăncilă i-a anunțat pe social-democrați că îl va susține pe Daniel Suciu pentru funcția de președinte executiv și pe liderul PSD Brașov și fost ministru al Sportului, Marius Dunca, la funcția de secretar general. 
În cursa pentru președinte executiv al PSD va mai candida și Daniel Florea, primarul sectorului 5. Acesta a anunțat că intenționează și el să candideze la Congresul PSD din 29 iunie.
Totodată pentru secretar general intră în cursă Marius Dunca, Codrin Ștefănescu (in foto, la ultima vizita) și Felix Stroe. 

Potrivit surselor participante la ședință Niculae Bădălău i-ar fi cerut explicații lui Dăncilă de ce liderii cu ștate vechi în partid nu sunt susținuți pentru funcțiile de conducere și de ce sunt aduși în frunte lideri locali cu rezultate dezastruoase (aluzie probabil la Marius Dunca și dezastrul dela ultimele alegeri). Bădălău ar fi invocat criteriile de performanță ale organizațiilor în numirile în ministere dar și pentru funcțiile de conducere ale PSD.
În replică Dăncilă i-ar fi spus acestuia că ,,PSD trebuie să dea un semn că a înteles ce vrea electoratul și că e vremea ca tinerii să facă un pas în față în partid„. Reamintim că tânărul Marius Dunca a adus partidul la cel mai slab rezultat din 1992 încoace și al doilea cel mai slab rezultat PSD pe țară, după cel obținut de partid la Sibiu.

Tensiuni și ,,mari” absenți
De asemenea, un episod tensionat a fost între Marian Oprișan și Marcel Ciolacu. Cei doi s-au contrat din nou, Oprișan reproșându-i lui Ciolacu că nu s-a implicat în alegeri pentru ca Liviu Dragnea să piardă alegerile. În replică, Ciolacu i-ar fi răspuns că ,,probabil generalul Coldea te-a informat că sunt dușmanul lui Dragnea„. 
Oricum,  Dăncilă a cerut pesediștilor să înceteze atacurile și conflictele personale, iar în cazul în care se atacă public aceștia să fie sancționați prin excludere. Propunerea a supusă la vot și acceptată de cei prezenți. 
De menționat este că Paul Stănescu, Gabriela Firea și Lia Olguța Vasilescu nu au participat la întâlnirea informală de la Neptun.

Vom continua în numărul următor cu o completare a potretului dlui Dunca Marius, cel care conduce, s-ar zice, Organizația PSD – Județul Brașov.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.