Modificări legislative în domeniul recompensării financiare a militarilor şi poliţiştilor

Modificări legislative în domeniul recompensării financiare a militarilor şi poliţiştilor

0 229
Cadrele militare nevoite să se mute în interes de serviciu şi care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă, se arată într-un act normativ, care a intrat în vigoare. Noile prevederi se vor aplica şi poliţiştilor.

Poliţiştii şi militarii care vor să își cumpere locuințe vor primi un ajutor semnificativ. Aceștia vor putea folosi suma de bani ce le este acordată pentru compensarea lunară a chiriei pentru a achita rata sau o parte din rata pentru achiziţionarea unei locuinţe cu credit ipotecar sau imobiliar, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Pe baza legii, se stabileşte un nou mod de recompensare financiară a militarilor şi poliţiştilor. Aceştia vor putea să aleagă dacă folosesc banii acordaţi până acum de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria sau pentru achitarea ratelor la creditele pentru locuinte.
Beneficiarii acestei prevderi sunt cadrele militare şi poliţiştii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu şi care contractează un credit imobiliar sau ipotecar.
„În acest sens, joi, 6 decembrie 2018, s-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ prin care se modifică Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi Legea 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Menţionăm că, până în acest moment, pentru a putea beneficia de compensaţie pentru chirie, una dintre condiţii era aceea ca poliţistul/militarul să nu fi deţinut locuinţă proprietate personală în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, în locul contractului de închiriere va fi prezentat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”, arată MAI.
Acest drept se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia se acordă pe durata de derulare a creditului pentru plata ratelor şî se stabileşte în cuantum de până la 50% din solda lunară, dar nu poate depăşi rata plătită pentru plata creditului ipotecar sau imobiliar.
Banii primiți trebuie să fie justificați printr-un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe. Totodată, în lege se precizează că banii nu pot fi folosiţi concomitent pentru achitarea chiriei şi plata ratelor.

În prezent, aproximativ 22.000 de angajaţi ai MAI beneficiază de compensaţie pentru chirie, suma lunară fiind de circa 9.100.000 de lei.
Concret, polițiștii și cadrele militare care au fost numite în prima funcție sau care au fost mutate în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nici soțul sau soția nu dețin o locuință în acea localitate, cărora nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător și care au contractat un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata împrumutului contractat. Această compensație lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului și doar pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.