Diaconul Coresi are un bust în curtea Bisericii Sfântul Nicolae

Diaconul Coresi are un bust în curtea Bisericii Sfântul Nicolae

0 866

Sculptura dezvelită ieri este opera unui artist braşovean, stabilit în nord-ul ţării, comandată de Asociaţia Corona Braşov cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Piaţa Unirii adăposteşte de multă vreme o replică a tiparniţei sale. Sculptura dezvelită ieri este opera unui artist braşovean, stabilit în nord-ul ţării, comandată de Asociaţia Corona Braşov cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Diaconul Coresi mai are o statuie în curtea Bisericii, ridicată de comunişti chiar lângă şcoală, dar nu prea seamănă cu cărturarul, susţine directorul de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Preotul prof. Vasile Oltean se felicită că l-a convins să execute lucrarea pe Radu Ciobanu, pe care îl consideră un mare artist al României şi pe care îl cunoaşte de 40 de ani, de pe vremea când sculptorul lucra în pivniţa muzeului.
Bustul dezvelit ieri este realizat din bronz şi a fost realizat la Baia Mare. Radu Ciobanu spune că cea mai complicată a fost partea de pregătire a schiţelor şi proiectului.
Ceremonia de dezvelire a fost precedată de o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Braşovului, preot Dănuţ-Gheorghe Benga.

Diaconul Coresi, originar din Târgovişte, şi-a desfăşurat activitatea la Braşov. Este editorul primelor cărţi tipărite în limba română. A editat circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare şi răspândite în toate ţinuturile româneşti, unde au facilitat unitatea lingvistică a poporului român şi apariţia limbii române literare.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.