Studentul rrom Ionuț a învins prejudecățile

Studentul rrom Ionuț a învins prejudecățile

0 252

Ionuţ este student în anul I la Facultatea de Sociologie şi Comunicare a Universităţii Transilvania. Vine din Prahova, are 19 ani şi multe planuri pentru viitor. Până aici, nimic deosebit. Ionuţ Chiriac, însă, este rom, vine din plasament familial şi intrat la facultate pe locurile obişnuite

Ionuţ este student în anul I la Facultatea de Sociologie şi Comunicare a Universităţii Transilvania. Vine din Prahova, are 19 ani şi multe planuri pentru viitor. Până aici, nimic deosebit. Ionuţ Chiriac, însă, este rom, vine din plasament familial şi intrat la facultate pe locurile obişnuite.
Ionuţ Chiriac ştie că s-a născut în Ploieşti şi i s-a spus că mama lui biologică l-a lăsat la un centru de plasament. A stat acolo un an şi jumătate, apoi a avut şansa să fie luat în plasament familial de doi oameni deosebiţi din Prahova, cărora le spune mamă şi tată de când se ştie. Pe la 6 ani a aflat că nu este copilul lor. A fost foarte supărat dar în timp a înţeles ce şansă i-au oferit părinţii lui de acum.
De-a lungul vieţii de elev şi de licean a avut parte şi de bullying din cauza situaţiei sale – şi rrom, şi copil în plasament, dar nu s-a lăsat învins.
A studiat filologie la cel mai bun liceu din Câmpina „Nicolae Grigorescu”. În vară, a picat la Bacalaureat la Geografie, dar în toamnă a luat proba cu 9,30. după ce a făcut pregătire suplimentară plătită din banii câştigaţi din munca sa – ca ajutor de mecanic, dar şi cu ajutorul părinţii, care l-au sprijinit mereu.
Cu Bacalaureatul luat, a vrut să se înscrie la facultate la Braşov. Nu s-a înscris pe locurile speciale pentru rromi pentru că a vrut neapărat Sociologie şi a intrat pe locurile obişnuite, „cu taxă”.

Va fi scutit, însă, de taxa de şcolarizare, iar la cămin beneficiază, de asemenea, de scutire de taxe, confirmă lector dr. Florin Nechita, prodecan Facultatea de Sociologie şi Comunicare, UniTBv
Ionuţ Chiriac ştie că pentru a ajunge cineva, este nevoie să înveţe – o valoare transmisă de părinţii lui, care sunt tare mândri de el acum. Îşi doreşte ca după cei trei ani să-şi ia licenţa şi să facă masteratul în Media Digitală. Din cele 18 locuri speciale bugetate alocate studenţilor rromi pentru cele 18 facultăţi la Universitatea Transilvania, la programele de licenţă, s-au ocupat doar 10, restul fiind distribuite pentru ceilalţi candidaţi.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.