Unii vor „Oameni noi în politică”, Reactiv Braşov ar avea soluții

Unii vor „Oameni noi în politică”, Reactiv Braşov ar avea soluții

0 298

Este o nouă campanie de strângere de semnături pentru reformarea legislaţiei electorale, pornită de 24 de grupuri civice şi 4 partide politice. Pentru ca iniţiativa să devină lege este nevoie de 100.000 de semnături

Este o nouă campanie de strângere de semnături pentru reformarea legislaţiei electorale, pornită de 24 de grupuri civice şi 4 partide politice. Pentru ca iniţiativa să devină lege este nevoie de 100.000 de semnături.
La Braşov, campania ia startul vineri, în Livada Poştei.
Iniţiatorii vor, printre altele, alegerea primarilor în două tururi şi dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora. „O altă modificare importantă şi bună este deschiderea listelor electorale; dacă în acest moment îţi place doar un om de la un partid, el este pus pe listă împreună cu alţi oameni cu care poate nu eşti de acord, dacă aceste modificări vor intra în vigoare, oamenii vor putea vota doar omul şi nu toată lista de partid”, spune Coralia Păunoiu, membru Reactiv Braşov.
Proiectul „Oameni noi în politică” mai propune ca românii care trăiesc în afara ţării, dar au păstrat în buletin domiciliul din ţară, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot din străinătate pentru candidaţii din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară.
De asemenea, eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare şi reducerea de cel puţin 10 ori a numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri.

Semnăturile trebuie strânse în 6 luni după care proiectul şi expunerea de motive se înregistrează la Parlament, care va înainta apoi propunerea către CCR.
Urmează dezbateri în comisii şi votul în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului. Propunerea legislativă este adoptată şi trimisă Preşedintelui spre promulgare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.