S-a stins unul dintre ultimii supravietuitori ai Fenomenului Pitesti

S-a stins unul dintre ultimii supravietuitori ai Fenomenului Pitesti

0 564

Scheianul Nicolae Purcarea a incetat din viata la varsta de 92 de ani, dupa 2 decenii petrecute in cele mai cumplite temnite comuniste si o viata de credinta si smererenie. Nicolae Purcarea a fost unul dintre nenumaratii marturisitori care au fost prigoniti in temnitele comuniste din Romania.

Scheianul Nicolae Purcarea a incetat din viata la varsta de 92 de ani, dupa 2 decenii petrecute in cele mai cumplite temnite comuniste si o viata de credinta si smererenie.
Nicolae Purcarea a fost unul dintre nenumaratii marturisitori care au fost prigoniti in temnitele comuniste din Romania. Nascut pe 13 decembrie 1923, la Brasov, nea Nicu, asa cum ii spuneau apropiatii, a patimit vreme de 20 de ani in inchisorile comuniste de la Pitesti, Poarta Alba, Valea Neagra, Craiova, Gherla, Codlea, Culmea, Periprava, Galati, Jilava si Aiud.
In 2013, Nicolae Purcarea vorbea cu nostalgie si respect despre rezistenta din munti. „E ceva minunat in tara asta mica iar destinul nostru nu este nici de luptatori ci acela de a crea cultura si civilizatie la gurile Dunarii” spune atunci Purcarea.
In 1936, pe cand avea doar 13 ani, Nicolae Purcarea a inceput sa simpatizeze cu „Fratiile de Cruce“, miscari care impartaseau convingeri legionare. S-a inrolat pentru ca, spunea el, „oricat de indiferent erai, nu aveau cum sa nu te miste cantecele legionare“, care ii inspirau pe romani in lupta pentru libertate si rezistenta nationala. In 1940 tanarul Nicolae Purcarea era condamnat la 15 ani de inchisoare, pentru „activitate legionara si terorism.
A fost inchis mai intai la inchisoarea din Brasov, iar, mai apoi, la Vacaresti, Pitesti si Alba Iulia. La scurt timp dupa casatorie, in 1958 a fost arestat din nou si trimis la lagarul de munca silnica din Noua Culme. Au urmat lagarele din Delta si temnita Aiudul. A fost eliberat in 1964, cand s-a retras in casa parinteasca de la Brasov, unde s-a dedicat sculpturii in lemn.
Nicolae Purcarea a scris doua volume: „Tara mea de basm. Rostuirea artei populare” si „Urla haita…Pitești, Canal, Gherla, Jilava, Aiud”.
Trupul neinsufletit al lui Purcarea a fost depus la capela de la Biserica Sfanta Treime din Schei. Priveghiul va avea loc duminica la ora 18 iar inmormantarea luni la ora 13. Dumnezeu sa-l odihneasca !

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.