Nocivitatea modificărilor la legile justiției a fost din nou devoalata la Brașov

Nocivitatea modificărilor la legile justiției a fost din nou devoalata la Brașov

0 266

Dezbaterile pe tema modificării Codurilor penale se dovedesc utile cel puţin pentru politicieni. Unii dintre ei încep să înţeleagă diferenţa dintre modificările necesare şi cele impuse de mediul politic

Dezbaterile pe tema modificării Codurilor penale se dovedesc utile cel puţin pentru politicieni. Unii dintre ei încep să înţeleagă diferenţa dintre modificările necesare şi cele impuse de mediul politic. Din păcate, la dezbaterea de vineri dintre magistraţi şi parlamentari organizată la Braşov, doar 5 din cei 9 deputaţi şi senatori care se anunţaseră iniţial au şi venit la şedinţa desfăşurată cu uşile închise.
Magistraţii şi-au arătat deja nemulţumirea faţă de modificările propuse la Codul penal şi la cel de procedură penală, inclusiv prin ieşirea în faţa instituţiilor în care lucrează. Una dintre multele modificări nocive care riscă să fie adoptate este, continuă să creadă procurorii, neconsiderarea filmărilor unei infracţiuni drept probă în dosar.
Potrivit Coraliei Păunăoiu, de la Asociaţia Reactiv, organizatoarea evenimentului, s-au adus multe argumente împotriva clasării unui dosar după un an, un termen foarte strâns în condițiile în care expertizele prelungesc probatoriul.
Unii dintre parlamentari au înţeles modificările abia după ce au fost puşi faţă în faţă cu magistraţii. Este și cazul senatorului USR Allen Coliban, care a declarat ieri că, nefiind jurist, a putut să înţeleagă de fapt care dintre aspecte ţin de necesitate şi transpunere de directivă, şi care sunt generate pe linie politică.
Deşi iniţial au confirmat prezenţa nouă parlamentari de Braşov, la dezbatere au fost prezenţi doar cinci dintre ei, care îşi vor exprima punctele de vedere în Parlament.
O dezbatere asemănătoare a mai avut loc în luna ianuarie, la Sala Patria, în speranţa că parlamentarii vor înţelege de la procurori cât de nociv sunt unele dintre prevederile propuse de comisiile juridice reunite ale Parlamentului.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.