Tot ceea ce suntem astăzi are rădăcini în 15 noiembrie 1987!

Tot ceea ce suntem astăzi are rădăcini în 15 noiembrie 1987!

0 342

Este convingerea directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, curatorul expoziţiei prin care Braşovul va aniversa în premieră, după ce până acum a comemorat Revolta stegarilor, primii români care au avut curajul să se ridice împotriva sistemului în urmă cu 30 de ani

Este convingerea directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, curatorul expoziţiei prin care Braşovul va aniversa în premieră, după ce până acum a comemorat Revolta stegarilor, primii români care au avut curajul să se ridice împotriva sistemului în urmă cu 30 de ani.
Pregătirile pentru vernisarea expoziţiei Revoltei şubelor – aşa cum se mai numeşte mişcarea muncitorilor de la Steagu Roşu erau ieri în toi la Muzeul Judeţean de Istorie. Dintre exponate nu lipsesc fluturaşii de salariu, scânteia revoltei, căci în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987 muncitorii din Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu ar fi trebuit să își încaseze salariile. Unii au primit, însă, doar jumătate din bani, aţii n-au luat nimic.
A fost picătura care a umplut paharul. Muncitorii au pornit dimineaţa spre Judeţeana de partid, unde se organizau alegeri locale şi unde au distrus însemnele partidului şi un tablou cu Nicolae Ceauşescu. Revolta împotriva regimului a fost înăbuşită violent; expoziţia cuprinde aparate cu care Securitatea i-a filmat şi fotografiat pe Novembrişti.
În expoziţie se găsesc şi cătuşe de mâini şi picioare, aduse de la Jilava, precum şi zeghe în care au fost îmbrăcaţi Novembriştii aruncaţi după gratii.
Se găsesc şi uniforme de miliţieni şi de securişti, precum şi o puşcă mitralieră folosită pentru înăbuşirea revoltei. Revolta muncitorilor de la Steagu Roșu din Brașov a fost începutul sfârşitului pentru regimul comunist iar ceea ce s-a întâmplat atunci a avut un ecou formidabil în Europa. Este şi motivul pentru care data de 15 Noiembrie 1987 trebuie marcată cum se cuvine.
„În oraşul care a strigat pentru prima dată Jos comunismul, jos dictatorul!, cred că era normal să avem un program cât mai complet la această aniversare de 30 de ani. Pentru mine este o aniversare nu este o comemorare. Tot ceea ce suntem în prezent are cumva rădăcini în 15 noiembrie 1987, declară Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.
Expoziţia este organizată împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Muzeul Naţional Militar. Manifestările de miercuri includ o depunere de coroane la troiţa dedicată momentului 15 noiembrie 1987, o expoziţie out-door, în faţa Muzeului Judeţean de Istorie şi lansarea cărţii „Ziua care nu se uită.

Revolta braşovenilor din 15 noiembrie 1987”, semnată de istoricul Marius Oprea. Seara se va încheia la Centrul Cultural Reduta, cu două momente speciale – o piesă muzicală dedicată momentului 15 noiembrie 1987 – Scară lăuntrică, şi premiera filmului realizat de Muzeu, împreună cu Casa de Producţie TVR – „15 noiembrie 1987. Doi ani prea devreme”

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Braşov iar la manifestări este aşteptat să participe şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.