Junii au ieşit din nou cu stropitul in Şchei

Junii au ieşit din nou cu stropitul in Şchei

0 278

Potrivit tradiţiei din a doua zi de Paşti, junii au colindat pe la casele fetelor nemăritate, pe care le-au stropit cu parfum şi le-au urat să fie frumoase ca florile. Este primul eveniment din Săptămâna Luminată care culminează cu Coborârea în Cetate în Duminica Tomii

Potrivit tradiţiei din a doua zi de Paşti, junii au colindat pe la casele fetelor nemăritate, pe care le-au stropit cu parfum şi le-au urat să fie frumoase ca florile. Este primul eveniment din Săptămâna Luminată care culminează cu Coborârea în Cetate în Duminica Tomii.
Junii Tineri s-au strâns la Biserica Sfântul Nicolae, după care au pornit, însoţiţi de lăutari, pe străzile Şcheiului în căutarea fetelor nemăritate. Pe drum au cântat, au slobozit strigături şi chiote şi au încins „Hora Junilor“, înainte de a bate la porţile caselor cu fete de măritat, cu urarea „Hristos a înviat!“.
Gazdele i-au servit cu ouă roşii, vin şi prăjituri iar fetele le-au împodobit hainele cu flori.
Legenda stropitului datează din vremuri biblice, când fiica unui evreu ar fi leşinat la aflarea veştii Învierii lui Iisus. Atunci tinerii din preajmă au stropit-o cu apă pentru a-şi reveni în simţiri. Obiceiul udatului are însă rădăcini precreştine, ca simbol al vieţii şi fertilităţii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.