70% din cultura de porumb este compromisa

70% din cultura de porumb este compromisa

0 2007

Cultivatorii afectati de seceta s-au reunit sa ceara despaguibiri abia la prima ploaie serioasa dupa canicula. Lanurile de porumb sunt cele mai lovite de uscaciune iar producatorii spun ca 60-70% din productie este compromisa. Soia, varza, lucerna, radacinoasele pentru nutret, pasunile si fanetele sunt alte culturi afectate

Cultivatorii afectati de seceta s-au reunit sa ceara despaguibiri abia la prima ploaie serioasa dupa canicula. Lanurile de porumb sunt cele mai lovite de uscaciune iar producatorii spun ca 60-70% din productie este compromisa. Soia, varza, lucerna, radacinoasele pentru nutret, pasunile si fanetele sunt alte culturi afectate.

In cea mai mare parte a judetului, culturile agricole nu au avut prea mult de suferit, dar exista si zone in care nu a mai cazut nicio picatura de ploaie de doua luni. Una dintre acestea este Harmanul, unde curentii turbionari alunga norii de ploaie. Unul din cei mai importanti cultivatori ai judetului, Ioan Benea a cerut intrunirea comisiei care sa constate daunele si sa-i acorde despagubiri. Si alti cativa agricultori din judet s-au vazut nevoiti sa ceara ajutorul Directiei Agricole ca sa poata continua activitatea si anul viitor.

Cea mai afectata dintre culturile lui Ioan Benea este porumbul. Aici nu a mai plouat din ultima decada a lunii iunie, astfel ca, desi plantele au crescut foarte inalte cu ajutorul ploilor din primavara si inceputul verii, stiuletii nu s-au mai dezvoltat.

Culturile de rapita si grau, recoltate deja, au fost si ele afectate, insa nu in proportie atat de mare. In schimb, porumbul, soia si cartofii vor inregistra pierderi importante, motiv pentru care fermierul a solicitat Primariei Harman intrunirea comisiei care sa constate starea culturii. Chiar daca mai sunt aproximativ doua luni pana la cules, lanurile de porumb arata ca in luna octombrie, astfel ca producatorii spun ca 60-70% din productie e compromisa.seceta porumb1

Benea spune ca, de multe ori, la Brasov sau in imprejurimi ploua, insa in acea parte a Harmanului nu cade nici macar o picatura, astfel incat ar putea fi periclitate si culturile de anul viitor daca nu va ploua in perioada urmatoare. Reprezentantii Directiei Agricole Brasov spun ca judetul a fost ferit de seceta in aceasta vara, insa exista cateva zone afectate, dar producatorii inca nu au solicitat despagubiri.

Gyero Popa Mihaly, director la Directia Agricola Brasov, spune ca a avut discutii cu anumiti fermieri care intentioneaza sa depuna aceste solicitari si, mai mult ca sigur, reprezentantii directiei se vor duce si vor face constatarile, pentru a evalua pagubele produse.

Din datele pe care le detine Directia Agricola, culturile afectate in judetul nostru sunt cele de porumb, soia, varza, lucerna, radacinoasele pentru nutret, pasunile si fanetele.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.