TRANSPORTATORII SUFOCATI DE VALOAEA RCA! Ministerul de Finanţe obligat sa faca noi...

TRANSPORTATORII SUFOCATI DE VALOAEA RCA!
Ministerul de Finanţe obligat sa faca noi modificari pentru asigurarea auto obligatorie RCA!

0 398

Este evident pentru toata lumea ca prin aceasta ofensiva din ultimele luni, de crestere aberanta a valorii RCA, se acopera jaful si falimentele din domeniu asigurarilor (vezi ASTRA, CARPATICA etc.) de catre transportatorii si posesorii de mijloace de transport romani.

Ministerul de Finanţe a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind asigurarea auto obligatorie, RCA. Potrivit unui comunicat al ministerului, în document sunt prevăzute o serie de măsuri care permit o mai mare transparenţă şi flexibilitate pentru şoferi în încheierea unei poliţe RCA, o mai bună monitorizare a pieţei, precum şi posibilitatea unei compensări directe în cazul accidentelor care se produc pe teritoriul României, reluat de catre AGERPRES .
Conform proiectului Ordonanță de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.
O altă noutate o constituie posibilitatea răscumpărării părții din prejudiciu suportată de asigurat. Prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate.
Același document prevede introducerea unui sistem național general de control al prețurilor în cazul RCA, pentru a se putea interveni asupra nivelului primei.
Actualul proiect a fost realizat în urma unor consultari cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurare.

Transportatorii rutieri solicită Guvernului înghețarea tarifelor RCA
Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului să înghețe tarifele RCA prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, la valorile medii din Raportul Milliman, și conform cu propunerile transportatorilor trimise Executivului la începutul lunii august, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), transmis, duminică, AGERPRES.

‘Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia, urmând ca, în data de 15 septembrie 2016, să se organizeze un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA. Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, iar Consiliul Concurenței investighează de 2 ani piața asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurențiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman, întocmit la cererea ASF și trimis către Parlament’, notează sursa citată.
Potrivit UNTRR, ‘sistemul bonus-malus nu funcționează, tarifele RCA au crescut de două — trei ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma Nr.23/2014’.
UNTRR consideră că ‘transportatorii rutieri nu ar trebui să se lase păcăliți de Guvern, asigurători sau de alte persoane bine intenționate’ și că ‘fără un tarif RCA înghețat la valori clare nu se va întâmpla nimic’.

Jaful si falimentele din domeniu acoperite de romani
Este evident pentru toata lumea ca prin aceasta ofensiva, din ultimele luni, de crestere aberanta a valorii RCA se acopera jaful si falimentele din domeniu asigurarilor (vezi ASTRA, CARPATICA etc.)  de catre transportatorii si posesorii de mijloace de transport romani.
Conform unor exemple publicate de către Uniune, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste:
– în 2012 un RCA pentru un camion costa 300 de euro,
– în 2013 polița a ajuns să valoreze 700 de euro,
– în 2014, tarifele au crescut la 1.000 de euro,
– în 2015 s-a ajuns la aberanta valoare de 3.500 euro,
– dupa luna iulie 2016, la clasa B0, se plateste peste 5.000 euro.
În acest context, transportatorii rutieri solicită și Parlamentului reînființarea unei autorități dedicate asigurărilor — Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Va reamintim ca Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional. De la înființare înregistrând și până în prezent, portofoliul Uniunii cuprinde peste 14.000 de membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.